O pomoči Adrii Airways predvidoma v petek

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Grgič Maja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 13. 01. 2016 Stran: 9

Dokapitalizacija Potrjen načrt upravljanja letalske družbe - MF vsebine ne komentira

Ljubljana - Vlada naj bi o državni dokapitalizaciji Adrie Airways predvidoma odločala v petek. Ministrstvo za finance je od SDH namreč že prejelo letni načrt upravljanja Adrie Airways in ga posredovalo v obravnavo vladi. Ta naj bi se do njega opredelila najkasneje do torka, ko bo dokapitalizacijska skupščina naše letalske družbe.


Slovenski državni holding (SDH) je včeraj potrdil informacije Dela, da so nadzorniki sprejeli letni načrt upravljanja Adrie Airways, ki predvideva, da bo družbo dokapitalizirala država pod pogojem hkratne prodaje družbe. Kot smo že razkrili, naj bi država Adrii zagotovila približno tri milijone evrov, preostalo naj bi prispeval nemški zasebni finančni sklad. Dokapitalizacija naj bi po predlogu uprave znašala 8 milijonov evrov, a je možno, da bo SDH na skupščini predlagal le petmilijonsko dokapitalizacijo.

Na SDH pojasnjujejo, da je bil predlog glede dokapitalizacije Adrie »utemeljen s finančno analizo neposrednih stroškov, ki bi jih nosila Republika Slovenija v primeru stečaja družbe«. Zasebni vlagatelj naj bi bila po naših informacijah nemška družba 4K Invest, ki se ukvarja z investiranjem in prestrukturiranjem družb. Prav sodelovanje zasebnega vlagatelja naj bi bila varovalka pred nevarnostjo nedovoljene državne pomoči.

Ministrstvo za finance letnega načrta ni hotelo komentirati. Pojasnili pa so, da je bila Adria Airways leta 2013 določena za prodajo in da SDH v primeru te družbe izvaja vse aktivnosti v smeri realizacije sklepa državnega zbora in strategije.

Uprava SDH je nadzornemu svetu predložila tudi celovito poročilo z vso dokumentacijo o burni dokapitalizacijski skupščini Palome, ki je za dokapitalizatorja Palome izbrala poljski Abris Capital, čeprav je ta za delnico ponudil nižjo ceno (3,3 evra) kot slovaški Eco-invest (4,01 evra), za katerega so se zavzemali mali delničarji. Nadzorniki so se seznanil tudi z gradivi, ki jim jih je posredovala predstavnica malih delničarjev, sicer registrirana lobistka Nevena Tea Gorjup. »Nadzorni svet se je s poročilom seznanil in posebnega sklepa v zvezi z odločitvijo uprave SDH na skupščini delničarjev Palome ni sprejel,« so sporočili iz SDH.

Pojasnjujejo, da je SDH odločitev tehtal tudi v luči skladnosti s pravili EU o državnih pomočeh, kjer relevantne kriterije za izbor investitorja predstavljajo poleg cene tudi zanesljivost prejema kupnine, varnost in čas izvedbe transakcije ter pogoji. Ponovili so, da iz predložene dokumentacije Eco-lnvesta ni izhajalo, da bi bila transakcija lahko nedvomno zaključena, zato se je uprava SDH odločila zaponudbo Abris Capital Partnersa.

SDH je še dodal, da bo Abris po dokapitalizaciji zavezan objaviti obvezno prevzemno ponudbo po enaki ceni. Hkrati bo lahko Eco-invest objavil višjo prostovoljno prevzemno ponudbo. To bodo lahko sprejeli tako mali delničarji kot SDH.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.