Alta Skupina kmalu v rokah treh ljudi

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: J. B. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 23. 12. 2015 Stran: 8

PREVZEMI

Dean Čendak, Zvone Taljat in drugi večinski lastniki Alte Skupine so malim delničarjem poslali prevzemno ponud bo, vredno dobrega pol milijona evrov ali 2,5 evra za delnico. S tem bi se lahko končal več let trajajoči boj za lastništvo v največji slovenski nebančni finančni skupini.


Alta Skupina, lastnica borzne družbe Alta Invest in največja nebančna finančna skupina v Sloveniji, bo po petih letih obstoja, ki je postregel s pestrim lastniškim dogajanjem, prešla v last zgolj treh velikih lastnikov.

Družbe Publikum Holding (50 odstotkov) Deana Čendaka in Zvoneta Taljata, Glen (28,09 odstotka) v lasti Bojana Papiča in menedžerjev Lesnine ter ciprska Gaznafta Investments limited (14,3 odstotka) Ivana Pušnika, ki obvladujejo skupno 92,39 odstotka Alte Skupine, želijo postati njeni stoodstotni lastniki. Za preostalih 7,61 odstotka ali 229.611 delnic so pripravljeni plačati dobrih 574-000 evrov ali 2,5 evra na delnico. Prevzemna ponudba bo začela veljati jutri in bo trajala vse do 5. februarja prihodnje leto.

Lastniške rošade v Alti

Danes sta med največjimi preostalimi delničarji svetovalno podjetje Fiscusio in Jovan Lukovac, nekdanji direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev. V lasti imata skupno dobre štiri odstotke Alte Skupine, vsak po nekaj več kot 60.000 delnic. Nedolgo v preteklosti je bila lastniška struktura precej bolj pestra. Kmalu po prvi dokapitalizaciji Alte Skupine leta 2011 so bili lastniki naslednji: Publikum Holding je imel v lasti okoli 36 odstotkov, Poteza Skupina slabih 30, družba MP Naložbe 12 odstotkov, preostalih 23 odstotkov pa bo v lasti malih delničarjev.

Leto zatem je Publikum Holding le še utrdil vlogo največjega delničarja, pri čemer naj bi mu pomagal tudi Ivan Pušnik, ki je po sporu z bratom Bogdanom Pušnikom Čendaku in Taljatu prodal manjši paket delnic. Leta 2012 je bil aktiven tudi Bogdan Pušnik, ki je tedaj od svoje soproge in luksemburške Towre odkupil njun celotni delež v Alti Skupim in svoje lastništvo povečal na več kot šest odstotkov. Njegova družba MP Naložbe je hkrati iz lastništva Alte Skupine izplačala tudi Labod in Metalko Trgovino poslovneža Franca Gajška.

Slednji je sicer prek družbe Facig še vedno obvladoval 28-odstotni delež, ki ga je leto zatem odkupila družba Glen. Pozneje tistega leta se je v lastništvu Alta Skupine okrepila tudi ciprska družba Gaznafta Investments limited Ivana Pušnika. Tedaj je lastništvo skupine dobilo podobne obrise, kot jih ima danes.

Alta presegla načrte

Alta Skupina je vstopila v slovenski finančni prostor leta 2010 z združitvijo borznih hiš Publikum, Poteza in Medvešek Pušnik ter družb za upravljanje Publikum PDU in MP DZU. V tedanjih načrtih je bilo zapisano, da nameravajo Alta Skladi do konca leta povečati tržni delež na 9,3 odstotka, medtem ko naj bi Alta Skupina povečala obseg sredstev v upravljanju s 57 na 239 milijonov evrov. Če so dosežki Alte Skladov kanček zaostali za načrti - ob koncu lanskega leta je njihov tržni delež zgolj malenkost presegel 9,1 odstotka -, je skupina načrte presegla. Po zadnjih informacijah upravlja Alta Skupina za svoje stranke med 300 in 320 milijoni evrov sredstev.

Alta Invest je za svoje stranke letos posredovala pri 232 milijonih evrov poslov na Ljubljanski borzi, kar predstavlja tretjino borznega prometa. Do konca novembra so za svoje stranke opravili več kot 140.000 evrov poslov v skupni vrednosti 2,4 milijarde evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.