V energetiki spet rožljanje z vsesplošno stavko

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Rak Peter Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 01. 12. 2015 Stran: 4

Nezadovoljstvo v DEM Z včerajšnjim zborom delavcev se napovedujejo protesti širših razsežnosti - Košorok vrača žogico Dravskim elektrarnam

Maribor - »Stavkali bodo? Kar naj,« je po včerajšnem zboru zaposlenih v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) in napovedi skorajšnjega vsesplošnega protesta zaposlenih v energetiki dejal generalni direktor HSE Blaž Košorok.


Na zboru so zaposleni v Dravskih elektrarnah Maribor znova izrazili ogorčenje, ker da »postajajo talci zgrešene politike HSE, vsaka politična opcija pa prepoznava DEM le kot vir financiranja oziroma izčrpavanja, in ne kot nosilca razvoja«. V DEM opozarjajo, da krovna družba od njih zahteva še več odrekanja, čeprav so že sami zelo racionalizirali poslovanje, saj je od ustanovitve skupine HSE v DEM okoli sto zaposlenih manj, poleg tega so podpisali aneks h kolektivni pogodbi, s katerim so si znižali prejemke in bonitete.

Poudarili so, da se zavedajo nujnosti sinergije slovenskih proizvajalcev električne energije, vendar ne odobravajo načina in smernic, ki jih uvaja HSE. »Veriga elektrarn, ki napaja več kot četrtino slovenskih potreb po električni energiji, ne sme postati peskovnik za upravljavske eksperimente, med katere spadajo tudi diktat krovne družbe in njihove zahteve po prenosu vseh podpornih funkcij iz Maribora na HSE«, so dejali na zboru.

Po besedah predsednika zbora delavcev v DEM Vlada Šege to dokazuje tudi zadnji predlog reševanja finančnih obveznosti do šestega bloka termoelektrarne Šoštanj z ekonomsko povsem nevzdržnimi in nerealnimi ukrepi. Zaradi centralizacije se raven odločanja umika iz strokovnih sfer v krovno nadgradnjo, kjer ni potrebnega znanja in ustreznega kadra. Tako se krovni družbi, ki je evidentno slabo opravljala svoje poslanstvo, dodeljujejo še večje pristojnosti, zato bodo primorani v primeru ignoriranja njihovih zahtev iskati rešitev »skozi oblike sindikalnega boja, ki se v okviru sindikata delavcev energetike že napovedujejo«.

Šega: Za direktorja očitno ne potrebuješ nobenih referenc

Šega je komentiral tudi nedavno imenovanje Armana Koritnika za direktorja Teša in dejal, da danes pri nas očitno ne potrebuješ nobenih referenc in poznavanja stroke, da lahko zasedeš tako visoko funkcijo, še posebno ker je Teš najbolj problematična slovenska družba. Osrednje jabolko spora pa je napovedana izdaja obveznic v višini 300 milijonov evrov, garancija pa naj bi bile prav Dravske elektrarne. Predsednik sindikata DEM Bojan Majhenič takšne poteze označuje za povsem nesprejemljive in ekonomsko neupravičene, sicer pa astronomska naložba v Tešu ne more biti problem HSE, temveč je to problem države.

Košorok lakonično odgovarja, daje zanimivo, da sindikalisti razpravljajo o poslovni politiki HSE, in da bo z veseljem ob priložnosti kdaj z njimi tudi o tem polemiziral, vendar so poslovne odločitve naloga, pristojnost in obveznost holdinga. »Kdo nam lahko prepove projekte, ki nam jih dovoljuje zakon o gospodarskih družbah,« sprašuje Košorok, sicer pa bodo obveznice izdane, na podlagi zanimanj potencialnih kupcev pa se bodo odločili za nadaljnje korake. Kar zadeva negospodarnost, Košorok vrača žogico DEM, kjer so po njegovem mnenju zgolj za papirologijo o gradnji hidroelektrarn na Muri in Kozjaku potrošili 12 milijonov evrov, nato pa so - vsaj od enega projekta - kar sami odstopili. Glede imenovanja Armana Koritnika je direktor HSE v nasprotju s Šego prepričan, da ima novi direktor solidne gospodarske izkušnje iz družbe Actual in bo po njegovem mnenju TEŠ uspešno vodil.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.