Delavci Dravskih elektrarn: Nočemo biti talci HSE

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Klapš Srečko Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 01. 12. 2015 Stran: 7

Okoli dvesto delavcev Dravskih elektrarn podpisalo izjavo proti izčrpavanju DEM in proti centralizaciji, ki lahko do leta 2018 odnese tretjino delovnih mest

Večina zaposlenih razen tistih, ki morajo skrbeti za varno in nemoteno poslovanje, se je včeraj opoldne zbrala na zboru delavcev Dravskih elektrarn Maribor (DEM), ker so zaskrbljeni zaradi položaja v skupini Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Vlado Šega, predsednik sveta delavcev v DEM, je uvodoma povedal, da so sklicali zbor, ker na vprašanja, naslovljena na lastnike, torej SDH, ministrstva in vlado, še niso prejeli nobenih odgovorov. In da z ogorčenjem, a nemočno opazujejo, kako postajajo talci zgrešene politike lastnika HSE, ki želi prenesti podporne funkcije družbe iz Maribora, tako da bo od DEM kmalu ostal le še proizvodni obrat. Četudi je od ustanovitve HSE danes v DEM že sto zaposlenih manj, podpisali pa so tudi aneks h kolektivni pogodbi z nižjimi prejemki in bonitetami, zahteva HSE z novim razvojnim načrtom znižanje števila zaposlenih še za tretjino, natančno za 31 odstotkov oziroma za okoli 80 ljudi.

"Do leta 2018 bi morda z upokojevanji zmanjšali število zaposlenih za 40, nikakor pa ne za dvakrat toliko, kot zahteva naš lastnik," opozori Šega in doda, da nikjer v zakonu o gospodarskih družbah ne piše, da se lahko nadrejena družba tako vpleta v poslovanje hčerinske družbe, ki jo povrhu obvladuje po nezakoniti ukinitvi nadzornega sveta.

Sindikati: Gre za diktat, da ne rečemo "posilstvo"

Bojan Majhenič, predsednik sindikata v DEM, je dodal, da je tako rigorozen načrt odpuščanja nastal po dveh korekcijah prvotnega, ki so ga sindikati, razumevajoč težko finančno situacijo v skupini, še bili pripravljeni tolerirati: "To je diktat, da ne rečem 'posilstvo' družbe matere nad hčerinsko družbo. Ni res, da je bil ta načrt usklajen s socialnimi partnerji. Tudi ko smo način vsiljevanja poslovnih odločitev z vrha holdinga predstavili državnemu sekretarju za energetiko Klemenu Potisku, se je držal za glavo. Tudi mi smo se, ko nam je Blaž Košorok povedal, da potrebuje 800 milijonov evrov, nekaj milijonov se še da z racionalizacijami prihraniti, ne pa toliko."

Zbor delavcev je spremljal tudi direktor DEM Viljem Pozeb, ki je nanizal argumente iz razvojnega načrta, ki ga kot poslovodeči v družbi mora izpeljati, po zboru pa ni dajal izjav. Šega pa je dodal, da razume njegov položaj, a da v situaciji, v kakršni so, ne morejo biti na istem bregu s poslovodstvom. Zaposleni v DEM še zahtevajo od ministrstva za infrastrukturo, SDH in vlade, da podprejo takšne ukrepe, ki bodo DEM kot samostojni družbi še naprej omogočali zanesljivo proizvodnjo električne energije. "Če bodo naša pričakovanja prezrta, bomo nanje opozorili skozi oblike sindikalnega boja, ki se v okviru sindikata delavcev energetike že napovedujejo," so še dodali na zboru.

HSE: Preusmerjanje pozornosti od resnih problemov

V HSE so se na dogajanje v DEM odzvali pisno. Trdijo, da so bila zaposlenim predstavljena napačna dejstva, temelječa na zavajanjih, polresnicah in neresnicah, predvsem pa na populizmu predsednika sveta delavcev DEM (Vlada Šege, op. a.): "Njegova javna zavajanja v zadnjem času so ne le neokusna in zaskrbljujoča, temveč poslovno škodljiva." DEM so, tako v HSE, najbolje stoječa družba v skupini HSE, ki finančno ni ogrožena. A dejstvo je, da so bile družbe v skupini HSE ustanovljene za zagotavljanje proizvodnje električne energije, pa tudi ustvarjanje dobička in sodelovanje v finančno --likvidnostnih tokovih skupine HSE. "Ravnanja HSE pri tem ne moremo opredeliti kot škodljivo, saj so DEM za posojena sredstva vedno prejele obresti, ki so presegale tiste za depozit pri poslovni banki," pravijo v HSE.

Glede investicij dodajo, da sta trenutno zaustavljeni obe večji, ČHE Kozjak in HE na Muri. Obe sta glede na cene električne energije na trgu za HSE daleč od tega, da bi bili strateško pomembni. Očitke o izčrpavanju DEM v centrali holdinga zavračajo kot neutemeljene in poskus preusmerjanja pozornosti od realnih problemov skupine, ki jo čaka finančno, kadrovsko, poslovno in organizacijsko prestrukturiranje. "Če dobro gospodarjenje pomeni, da bo treba nekatere poslovne funkcije združiti, bomo to pač storili, seveda ne na način, kot si ga zmotno predstavlja predsednik sveta delavcev DEM, s centralizacijo. Nasprotno, izvajali jih bomo tam, kjer bodo zanje ustrezna znanja, kompetence in izkušnje, ter tam, kjer bo poslovno, logistično in tehnično najbolj primerno," še dodajajo v odzivu. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.