So mali delničarji obupali?

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: Intihar Janja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 26. 11. 2015 Stran: 4

Laško zdravilišče kmalu tudi uradno v lasti slabe banke - Celjsko sodišče še vedno ni odločilo o izpodbojni tožbi

Thermana Laško ima še vedno, kljub vsem postopkom, ki potekajo v povezavi z njo, 204 delničarje. Vsaj 200 od njih jih je v teh dneh zelo razočaranih. Spoznali so namreč, da je samo še vprašanja časa, kdaj bo Družba za upravljanje terjatev bank prevzela skoraj stoodstotni delež v zdravilišču. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti postopka prisilne poravnave, ki jo je pred nekaj meseci na predlog malih upnikov in delničarjev zahtevalo vrhovno državno tožilstvo.


Kot je znano, je slaba banka, ki je največja upnica laškega zdravilišča, 12 milijonov evrov svojih terjatev pretvorila v lastniški delež in s tem postala skoraj stoodstotna lastnica Thermane. Vendar sklep o potrditvi prisilne poravnave in s tem tudi uradni potrditvi novih lastnikov še ni postal pravnomočen, saj se je nanj pritožilo nekaj manjših upnikov. Čeprav so mali delničarji, ki jih zastopa odvetnik Borut Soklič, v svojem prepričevanju, da je bila insolventnost zdravilišča ustvarjena umetno, izčrpali že skoraj vsa pravna sredstva, Še vedno niso obupali, je povedal Soklič. »Postopek prestrukturiranja nikakor ni končan. Mali delničarji, ki jih zastopam, že od začetka trdijo, da je bilo prevrednotenje sredstev, ki je bilo razlog oziroma dejstvo, na katerega je Thermana naslonila svojo insolventnost, neupravičeno. Da je bila torej insolventnost neresnična. To dejstvo še vedno uveljavljamo kot izpodbojno tožbo na skupščinske sklepe, o katerih celjsko sodišče še vedno ni odločalo,« je ogorčen Soklič.

Soklič priznava, da je malim delničarjem ostala le še ta izpodbojna tožba. »Upamo, da bomo s to tožbo uspeli odpreti i tudi odgovoriti na vprašanje, ali je Thermana ravnala pravilno in strokovno ali je, kot trdimo mi, svojo insolventnost in celoten postopek prisilne poravnave izpeljala v nasprotju z zakonom,« pravi Soklič. Na vprašanje, ali za male delničarje sploh še obstaja kakšno upanje ali so dokončno izgubili v bitki za svoje delnice, odgovarja, da morda lahko še kaj dosežejo v odškodninskem zahtevku proti Thermani in proti državi, ki je dopustila, da se kaj takšnega lahko zgodilo.

Knjigovodska kraja

Med tistimi, ki ga je dogajanje v Thermani zelo razočaralo, je tudi laški podjetnik Andrej Vesenjak, ki ima (je imel) 45 tisoč delnic podjetja. »Več let sem kupoval delnice, nekaj sem jih dobil tudi v zameno za delo, ki ga je moje podjetje opravilo v zdravilišču. Ne morem razumeti, da sem zdaj ostal brez vsega. V kakšni državi živimo, da ti lahko preprosto vzamejo vse, kar je tvojega!« je ogorčen Vesenjak.

Še bolj je razočaran in tudi besen Tomaž Kugler iz podjetja KM Inštalacije, ki je s skoraj 12-odstotnim deležem tretji največji lastnik Thermane. Družba iz Škofje vasi, sicer uspešna in ena najbolj uglednih v tem delu regije, je za nakup delnic laškega zdravilišča najela posojilo - kar dva milijona evrov. Polovico je že odplačala, polovico še mora, vendar od vsega tega ne bo imela nič. Njen delež v zdravilišču je »izpuhtel v zrak«. Vendar kot trdi Kugler, izguba delnic oziroma njihova slabitev v bilancah poslovanja podjetja ne bo ogrozila.

Med najbolj razočaranimi in tudi ogorčenimi nad dogajanjem v zvezi s Thermano je Roman Matek, prejšnji predsednik uprave in tudi eden večjih posamičnih lastnikov podjetja. Tudi on je na sklepe lanskih sej skupščin vložil nekaj izpodbojnih tožb, pritožil se je tudi na sklep o potrditvi prisilne poravnave. »Poslovanje Thermane in postopki v zadnjih dveh letih očitno kažejo zgolj na neizmerno željo nekoga, da poceni postane lastnik družbe, medtem ko sta se njeno poslovanje in položaj poslabšala. V tem času so se občutno znižali prihodki družbe, vsi viri sredstev so postali kratkoročni, krediti se ne vračajo in obresti ne plačujejo. Thermana mesečno posluje z izgubo,« je med drugim opozoril Matek, ki mu prav tako ni jasno, kako je mogoče, da celjsko sodišče po več kot letu še vedno ni odločilo o izpodbojnih tožbah. »Pravzaprav se mi zdi odveč karkoli komentirati. Kar se dogaja, je pravi narobe svet. V primeru Thermane se je zgodila knjigovodska kraja,« je prepričan Matek, ki še vedno trdi, da takrat, ko je sodišče za Thermano razglasilo prisilno poravnavo, družba sploh ni bila plačilno nespodobna, ampak je bil takšen status le plod spornih cenitev in postopkov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.