Delnico Žita ima v nogavici več tisoč malih delničarjev

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Pušnik Manja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 13. 11. 2015 Stran: 9

PREVZEM

Hrvaška Podravkaje do zdaj pridobila že 68-odstotni delež v Žitu. Še vedno pa ima več kot 8400 malih delničarjev v lasti Žitove delnice. Borzni strokovnjaki jim svetujejo, naj delnice prodajo.


Čez dober teden se izteče prevzemna ponudba za Žito. Hrvaška Podravka za delnico ljubljanske živilske družbe ponuja 180,10 evra, kar je nekoliko nad včerajšnjo borzno ceno v višini 177,7 evra. Na Ljubljanski borzi pa sicer ni velikega prometa z njo. Podravkino ponudbo lahko delničarji sprejmejo do vključno 23. novembra.

Delnice dobili namesto plač

Pred iztekom roka za prevzemno ponudbo pa bodo na skupščini delničarjev Žita prihodnjo sredo, 18. novembra, imenovani novi člani nadzornega sveta družbe. Po naših informacijah je negotova tudi usoda Janeza Bojca, predsednika uprave, ter članov uprave Petra Rajačiča, Sandija Svoljšaka in Erika Žuniča. Vsi so imetniki Podravkinih delnic, skupno imajo namreč v lasti okoli pet odstotkov delnic. Poznavalci špekulirajo, da utegne Podravka po konstitutivni seji novega nadzornega sveta v upravo Žita imenovati svojega predstavnika.

Potem ko je svoj 51,5-odstotni delež Hrvatom prodal konzorcij prodajalcev (poleg SDH še Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenka in NLB Skladi), zdaj prodajajo mali delničarji. Teh je 8438, od tega jih ima samo po eno delnico okoli 38OO. Ti delničarji izvirajo še iz časov certifikatnega lastninjenja, večje število delničarjev pa izhaja tudi iz vrst (nekdanjih) Žitovih zaposlenih, ki so jim del neizplačanih plač v letih 1991 in 1992 izplačali v obliki delnic. »Podravka je že pridobila okoli 68 odstotkov lastništva v Žitu,« pravi Igor Štemberger iz Ilirike, ki v Sloveniji zastopa prevzemnika. Posla po njegovem mnenju ne more pokvariti nič; niti iiajjcj^ed kmetijskega ministra Dejana Zidana, dabo preveril vlogo hrvaške države, ki je dokapitalizirala Podravko in omogočila prevzem Žita. Spomnimo, Zidan je pred časom izjavil, da velja preveriti, ali ne gre morebiti za nedovoljeno državno pomoč hrvaške države.

»Podravka je ena največjih živilskih industrij v srednji Evropi, posel je bil izpeljan transparentno in zakonito, politične igrice, ki so pri nas tako rekoč že folklora, ga ne morejo pokvariti. Zidan je poznal vse informacije pred sklenitvijo posla in po mojem mnenju gre le za običajno nabiranje političnih točk, nič drugega,« je še prepričan Štemberger. Cena za delnico, poudarja, je najvišja cena za delnico Žita od trenutka, ko je začela kotirati na borzi. Borzni strokovnjaki malim delničarjem zato svetujejo, da se velja odločiti za prodajo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.