Hotel Slon: 3,5- milijonsko oškodovanje

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 22. 10. 2015 Stran: 9

PODJETJA

Po šestih letih so se razkrili lastniki ljubljanskega Hotela Slon in sprožili postopke dokončanja prevzema. Medtem je policija končala preiskavo domnevno spornih poslov in podala kazensko ovadbo zaradi suma 3,5-milijonskega oškodovanja družbe.


Dolgoletni sumi malih delničarjev o izčrpavanju ljubljanskega Hotela Slon in prelivanju sredstev na račune večinskega lastnika so se, kot kaže, izkazali za upravičene.

Na policijski upravi (PU) Ljubljana so včeraj potrdili, da so zaključili preiskavo o omenjeni družbi in maja letos na tožilstvo podali ovadbo zoper pet fizičnih in eno pravno osebo. Utemeljeno jih sumijo dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Dejali so še, da je bila »s kaznivim dejanjem povzročena premoženjska škoda v višini okoli 3,5 milijona evrov«. Več informacij o sami preiskavi in ali gre pri ovadenih za vodstvo Hotela Slon, predstavnike večinskega lastnika, podjetja Loxodonta, ali koga drugega, nam na PU Ljubljana zaradi varovanja osebnih podatkov niso mogli razkriti.

Direktor Hotela Slon je sicer že od leta 2007 Gregor Jamnik, medtem ko so zastopniki Loxodonte kar trije: Boris Pesek, Zdenka Tatic in Milorad Sikima. Zadnji je že dolga leta član nadzornega sveta Hotela Slon, od januarja 2011 mu predseduje, pred nekaj tedni pa se je Sikima »razkril« kot največji posredni družbenik Loxodonte.

Lastniki služijo s posli za Hotel Slon

Kot je znano, je v preteklosti več kazenskih ovadb proti vodstvu Hotela Slon vložil poslovnež Franc Gajšek, bolj znan kot lastnik Laboda. Ta ima trenutno po podjetju Facig v lasti 2,6 odstotka delnic Hotela Slon in je pred časom prevzem tega najstarejšega delujočega hotela pri nas označil kot »tipično tajkunskega«. Gajšek že dolgo časa opozarja na domnevne nepravilnosti pri poslovanju oziroma o izčrpavanju Hotela Slon in hčerinske družbe Kompas hoteli Bled, ki ima prav tako manjšinske delničarje.

Največ očitkov leti na njune domnevno fiktivne posle z največjim lastnikom, s katerimi naj bi poplačevala lasten prevzem. Tako Hotel Slon kot podrejeni Kompas hoteli Bled namreč že od prevzema leta 2006 sodelujeta z Loxodonto na področju svetovalnih storitev, nakupu materiala in iskanja najboljših ponudnikov za vzdrževanje, investicijska vlaganja in pranje hotelskega in gostinskega perila. Samo posli s povezanima družbama so Loxodonti v lanskem letu prinesli za 657.781 evrov oziroma 87 odstotkov vseh prihodkov. Podobna so bila razmerja v zadnjih letih, pri čemer se vrednost poslov iz leta v leto povečuje. Glede na to, da mora Loxodonta v naslednjih letih odplačati še več kot 1,6 milijona evrov visoko posojilo pri Sberbank in pol tolikšno posojilo, ki ga je dobilo od lastnika iz Avstrije, gre sklepati, da ga družba v pretežni meri servisira s pomočjo poslov, ki jih dobi v svojih hotelih. Ob tem velja opozoriti, da Hotel Slon že nekaj let ni izplačal nobenih dividend, v letih 2013 in 2014 pa je posloval z izgubo.

Lani na polno zaposlovali perice

Do leta 2013 je imela Loxodonti po dostopnih podatkih štiri zaposlene, od tega tri z univerzitetno izobrazbo, kljub temu pa naj bi dnevno čisti a in prala perilo v treh hotelih, ki imajo skupno več kot 300 sob. Toda v lanskem letu je prišlo do pomembne spremembe. Loxodonta je dodatno zaposlila kar ii peric, tako daje imela konec leta 15 zaposlenih. Ali je te kakor koli povezano s kriminalist Ino preiskavo, ki je prihajala h koncu, ni znano.

Za komentar kazenske ovadbe smo se včeraj popoldne poskušali obrniti na direktorja Hotela Slon Jamnik i, ki pa ni bil dosegljiv. Že pred časom je sicer za Dnevnik pojasnil, da v drižbi »ni nikakršnih fiktivnih poslov 02 iroma storitev«. Nedosegljiva sta biki tudi direktorica Loxodonte Tatičeva in Sikima, posredno največji lastnik Hotela Slon.

Sikima »ponudil roko« ujetim delničarjem

Zato pa je včeraj Loxodonta objavila prevzemno ponudbo, s katero bo omogočila izstop Gajšku in drugim več let »ujetim« manjšinskim ddničarjem. Po tem ko je septembra 1 rtos od dveh velikih lastnikov, dedičev bratov Koritnik iz naslova denacionalizacije, odkupila 18-odstotni delež, je morala objaviti še ponudbo za odkup preostalih delnic. V igri je nekaj več kot 30 odstotkov delnic Hotela Slon, pri čemer jih velik del predstavlja lastne delnice. Zanje bo Loxodonta plačala po 72,37 evra na delnico, skupno pa jo bo prevzem stal največ 1,33 milijona evrov. Gajšek nam je včeraj povedal, da ponudbe ne bo sprejel.

Dejanski lastniki Hotela Slon se bili sicer vrsto let skriti za verigo domačih in tujih podjetij, ki se je končala na Dunaju. To se je spremepilo pred kratkim, dva dni po objavi jnamere za prevzem. Takrat je v lasthištvo Loxodonte vstopilo avstrijsko podjetje WHS-Intertrading, ki ga po javno dostopnih podatkih obvladuje Sikima.

Policija je končala preiskavo domnevno spornih poslov in pod;la kazensko ovadbo zaradi suma 3,5-milijonskega oškodovanja Hotela Slon.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.