Slabo banko bodo kolektivno zapustili vsi vodilni tujci

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Jenko Miha,Grgič Maja,Gole Nejc Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 08. 10. 2015 Stran: 3

DUTB Z Nybergom in Manssonom odhajata še Ojasoo in Harjunpaa - Pranje umazanega perila v državnem zboru

Ljubljana - Potem ko seje vlada v torek odločila razrešiti dva vodilna na DUTB, se bosta »zaradi političnega vmešavanja« iz slabe banke poslovila še preostala tujca, ki sta se ukvarjala z upravljanjem premoženja DUTB, Kasper Ojasoo in Janne Harjunpaa, nam je potrdil zadnji. Izključena pa menda nista niti odhoda izvršnih direktorjev Janeza Škrubeja in Aleša Koršiča.


Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je Estonca Kasperja Ojasooja in Finca Janneja Harjunpaaja najela prek njunih podjetij kot zunanja strokovnjaka, nato pa ju tudi zaposlila. Vodja upravljanja terjatev Harjunpaa je vodil ali sodeloval pri nekaterih najtežjih primerih prestrukturiranj podjetij, denimo Cimosa, Kasper Ojasoo paje v DUTB vodja projektov.

Škrubej se včeraj na naše klice ni odzval, v DUTB pa pravijo, da uradno odstopov še ni bilo. A po naših neuradnih informacijah odstopa Škrubeja in Koršiča nista izključena.

Vlada je v torek sklenila razrešiti predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in odpoklicati Torbjorna Manssona kot člana upravnega odbora slabe banke, a skupščinskih sklepov o tem v torek še ni sprejela in tudi včeraj popoldne še ne. V DUTB vladne sklepe še proučujejo.

V DUTB tudi niso mogli povedali, ali se bodo sestali preostali trije člani upravnega odbora in sploh odločali o Manssonovi razrešitvi, kot je to napovedala vlada. Pravnik Gorazd Podbevšek pojasnjuje, da upravni odbor izvršnega direktorja lahko imenuje izmed svojih članov ali koga drugega. To bi torej lahko bil tudi Mansson, če bi presodili, da je to v korist družbe. »Skupščina ne more neposredno razrešiti izvršnega direktorja niti ne more upravnemu odboru dati navodil, koga naj imenuje ali razreši,« pravi sogovornik. Dodaja pa, da po zakonu o gospodarskih družbah obstaja institut nezaupnice, ki pa je lahko legitimen razlog, da upravni odbor odpokliče izvršnega direktorja. Vlada je v torek sicer sporočila, da je Manssona odpoklicala, ker je izgubila zaupanje vanj. Ali gre za nezaupnico, ni pojasnila. Vsekakor pa izguba zaupanja ni navedena v razlogih za predčasno razrešitev člana upravnega odbora, ki jih določa zakon.

Kdaj bi ministrstvo za finance lahko objavilo razpis za nova člana upravnega odbora, na ministrstvu nismo dobili odgovora. Prav tako ne, ali bo razpis mednaroden.

Poslanci o DUTB

Umazano perilo v zvezi z DUTB se je pralo tudi na skupni seji parlamentarnega odbora za monetarno politiko in komisije za nadzor javnih financ. »Kot verjetno vsi veste, vprašanje prejemkov ni pravi razlog za razrešitev Manssona ali mene. Minister Mramor mi je pred enim mesecem, torej precej preden se je v tisku spet pojavilo vprašanje o plačah, povedal, da se je čez poletje močno povečal pritisk, da bi se znebili gospoda Manssona. Na začetku prejšnjega tedna je neizvršne direktorje prosil, da čim prej pripravijo načrt za zamenjavo vodstva. Sledila je afera o plačilih, ki je ustvarila izgovor za odpoved pogodb,« je poslancem povedal razrešeni predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nvberg in dodal, da sta bila ta izgovor in seja vlade nepotrebna, saj bi sami takoj odstopili, če bi jim povedali, da želijo njihov odhod. Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je pojasnil, da aneks in izplačilo nagrade Manssonu v višini 114.800 evrov nista bila skladna s politiko prejemkov, pri tem pa naj bi bila nagrada izplačana vnaprej (to je Nvberg pozneje zanikal), kar naj bi bilo v neskladju s politiko nagrajevanja, zato se je Mramor odločil, da zaupanja ni več, ter predlagal razrešitev Nyberga in odpoklic Manssona. Po njegovih besedah drugi trije neizvršni direktorji DUTB (Simoneti, Širovnik, Balogh), ki jih je Cerarjeva vlada imenovala marca letos, niso sodelovali v februarskem potrjevanju spornega aneksa in jih to ne bremeni. A je poslance razjezilo, ko se je izkazalo, da so omenjeni direktorji vedeli za sporni aneks, a ga v sedmih mesecih niso spravili v red. Predlog, da bi vlado pozvali k razrešitvi celotnega UO DUTB, je odbor zavrnil, komisija pa potrdila. Poslanci so bili začudeni tudi ob Dragonjevem pojasnilu glede odpravnin Manssonu in Nvbergu - češ da o konkretnih zneskih ne more govoriti, »vemo za velikostne razrede, a imamo varovalke, o katerih je treba še razmisliti«.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.