Poslej brez vinkulacije in brez Kramarja

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Malovrh Polona Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 29. 08. 2015 Stran: 10

Eti V letu dni nov lastnik Delnice bo moč prodati

Izlake - Predvidoma v letu dni je sodeč -po včerajšnji skupščini tudi v eni zadnjih trdnjav notranjega lastništva, v izlaškem Etiju, pričakovati korenite spremembe lastniške strukture, že novembra pa tudi nov nadzorni svet (NS), od katerega se po skoraj dvajsetih letih poslavlja Marjan Kramar. Konzorcij za prodajo je oblikovan, postopek bo stekel v kratkem, od bodočega strateškega vlagatelja pa Eti pričakuje zlasti znanje in trge.

»Denarja za razvoj premoremo dovolj tudi sami,« je po skupščini dejal Tomaž Berginc, generalni izvršni direktor. Poleg sprememb v NS so delničarji izglasovali pomembno spremembo v vinkulaciji delnic. Ta bo vsem, ki želijo prodati delnice, omogočila, da transakcijo, čeprav še zmeraj ob soglasju NS, izpeljejo.

V konzorciju za prodajo, v katerem je koncentriranih že več kot pol delničarjev, so poleg malih delničarjev, Gorenja in Betona MTO, tudi DUTB, na katero je prešel 12-odsotni delež Maxime Holdinga, in po novem tudi Finema z 10-odstotnim deležem v lasti Etijevih vodilnih. »Ko je odstotek tistih, ki so pripravljeni prodati delnice, prešel 50 odstotkov, smo se za vključitev odločili tudi mi,« je pojasnil Berginc, ki zagovarja transparenten mednarodni postopek prodaje družbe in lastnika, ki jim bo zagotavljal razvoj.

Delničarji bodo do konca septembra dobili dividende - evro bruto na delnico. Za dividende so namenili skoraj 460 tisočakov bilančnega dobička. Uspešno poslovanje se po Bergincu nadaljuje tudi letos: prihodki so bili za odstotek, dobiček pa za četrtino višji od lanskega ob polletju. Delničarjem, ki se sprašujejo, zakaj je knjigovodska vrednost delnic padla, Berginc odgovarja: »To je posledica nižjega kapitala na ravni koncema, prevrednotovalnih popravkov - izgube, ki izhajajo iz prevedbe računovodskih izkazov podjetij v tujini (vpliv spremembe deviznih tečajev, predvsem v Ukrajini in na Poljskem) in aktuarske izgube iz naslova povečanja dolgoročnih rezervacij za upokojitve.« V te namene ima Eti rezervirane dobre štiri milijone.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.