Država in mali delničarji za odpoklic uprave in proti razrešnici vodilnim

NatisniNatisni

Medij: Štajerski tednik Avtorji: Zemljarič Mojca Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 28. 08. 2015 Stran: 4

Ptuj • Pred ponedeljkovim zasedanjem skupščine delničarjev Perutnine Ptuj

Delničarji Perutnine Ptuj (PP) se bodo v ponedeljek sestali na 21. rednem zasedanju skupščine. Med drugim se bodo seznanili s poslovanjem 1 družbe v lertu 2014 in popravki računovodskih izkazov za poslovno leto 2013. Odločali bodo tudi o predvideni 40-milijonski dokapitalizaciji.


Kot smo že poročali, so se bilance in poslovni rezultat Perutnine Ptuj za leto 2013 popravljali: izvedli so slabitve naložb ter popravke pri odhodkih iz tekočega poslovanja v skupnem znesku čez 50 milijonov evrov. Zaradi navedenih popravkov je bila ugotovljena bilančna izguba, ki jo je uprava ob sestavljanju letnega poročila 2014 pokrila iz drugih rezerv iz dobička, kapitalskih rezerv in dobička poslovnega leta 2014.

Perutnina je lani na ravni poslovne skupine ustvarila 256, na ravni matične družbe na Ptuju pa 144 milijonov evrov prihodkov. »Prodajni rezultati Perutnine Ptuj, d. d., v letu 2014 so dobri. Rasli smo na slovenskem in na ključnih izvoznih trgih. Količinsko smo prodali za 5 % oz. 2.000 ton več kot lani,« je vodstvo PP zapisalo v poslovnem poročilu 2014 in o naložbah v minulem obdobju dodalo: »Največja investicija v vzreji je bil kompleks vzrejnih farm za brojlerje v Kladarih pri Srbcu v Republiki Sprski (BiH). Naložba je veljala štiri milijone evrov.«

KAD in MDS proti razrešnici in za nezaupnico upravi

Po seznanitvi s poslovnimi rezultati bodo delničarji glasovali o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu (NS). Na sklep o razrešnici dva delničarja (državna Kapitalska družba KAD in Društvo Mali delničarji Slovenije MDS) vlagata nasprotni predlog. Razlog za to so popravki v bilanci stanja in poslovnem izidu za leto 2013 v višini 59 milijonov evrov, s čimer se je kapital družbe zmanjšal za 43 %, navajata KAD in MDS ter dodajata: »Od leta 2010 do danes je družba več kot prepolovila vrednost kapitala. NS v letnem poročilu 2014 do knjigovodskih popravkov za poslovno leto 2013 ni zavzel nikakršnega stališča. Za letno poročilo 2013 (op. a., v nepopravljeni različici) pa je zavzel stališče, da izoblikovanje slabitev nikakor ne bi bilo smiselno in da je poročilo verodostojni prikaz poslovanja družbe. Zaradi navedenega smo mnenja, da si uprava in nadzorni svet ne zaslužita razrešnice.« KAD in MDS nadalje predlagata razširitev dnevnega reda skupščine, in sicer s točko, pri kateri bi delničarji odločali o nezaupnici štiričlanski upravi družbe. Razlogi za predlagano nezaupnico so v glavnem enaki kot pri predlogu o nepodelitvi razrešnice. KAD in MDS še dodajata, da je revizor opozoril upravo PP zaradi napačnega prikazovanja in evidentiranja določenih poslovnih dogodkov v računovodskih izkazih. Družba KPMG Slovenija, ki je opravila revizijo poslovanja za leto 2013, je na poslovno poročilo podala mnenje s pridržkom, saj da bi zaradi stečajev morala Perutnina v letu 2013 slabiti svoje naložbe v Merkurju (26 milijonov evrov) ter Infond Holdingu in Centru Naložbah (9 milijonov evrov).

Sta uprava in NS namensko prikrivala dejansko finančno stanje?

Predlagatelja sklepa sta prepričana, da je uprava družbe z napačnim evidentiranjem in prikazovanjem bistvenih podatkov v računovodskih izkazih namenoma zakrivala dejansko finančno stanje in s tem deležnike ter zunanje uporabnike zavajala o gospodarskem stanju družbe oziroma poslovnem uspehu. »Predlagamo, da se upravi podeli nezaupnica. Pričakujemo, da bo nadzorni svet nemudoma sprožil postopek zamenjave celotne uprave,« poudarjajo v KAD in MDS.

Glaser: »KAD in MDS zavajata, slabitve so začasne narave, poslujemo transparentno.

Perutninina uprava predlaganim sklepom nasprotuje, saj da si vseskozi prizadeva za transparentno politiko poslovanja in enakopravno obveščenost vseh deležnikov - tako glede celovitega poslovanja družbe kot poslovnih rezultatov. »Finančno poslovanje so vsakokrat preverjale mednarodno uveljavljene revizijske družbe z visokim ugledom in profesionalizmom. Poslovni rezultati in drugi za delničarje pomembni poslovni dogodki so bili zato vseskozi pregledani in ocenjeni v skladu z nacionalnimi in mednarodnimi revizijskimi standardi, izsledki pa javno objavljeni v vsakokratnih revizijskih mnenjih. Težnjo po začasni slabitvi izbranih računovodskih postavk je uprava družbe ob podpisu sporazuma z bankami upnicami in pred uveljavitvijo zahteve po dokapitalizaciji podprla v luči transparentne politike poslovanja. Za slabitve, ki so začasne narave, bo šele po zaključenih sodnih postopkih postalo jasno, kakšen je oziroma bo njihov dokončni status. V tej fazi gre zgolj za računovodske kategorije, njihova višina pa je za zaključno poslovno leto 2013 znašala 43 in ne 59 milijonov evrov, kot zavajajoče predstavljata predlagatelja. Nepravilno navajanje podatkov oziroma njihova napačna interpretacija predlagateljev predstavlja škodljivo in neprofesionalno ravnanje, ki ima lahko negativen vpliv na poslovanje družbe, preostale delničarje in ponudnika v postopku dokapitalizacije,« odgovarja predsednik uprave in generalni direktor PP Roman Glaser, ki pričakuje, da bodo delničarji na ponedeljkovi skupščini sledili predlogu o 40-milijonski dokapitalizaciji, kar naj bi po mnenju uprave za Perutnino predstavljalo neprecenljiv razvojni potencial, utrditev njenega poslovnega položaja in prodor na tuja tržišča.

40 milijonov evrov za investicije in poplačilo posojil

Finančna transfuzija v obliki dokapitalizacije je za ptujskega perutninarja življenjskega pomena. Svež denarni vložek, ki mora biti vplačan do konca tega leta, so ob podpisu sporazuma o reprogramu kreditnih obveznosti in finančnem prestrukturiranju zahtevale banke upnice. »Neizvedba povečanja kapitala bi za družbo predstavljala nepredstavljive finančne in dejanske posledice,« poudarja Glaser. Perutnina je potencialnega vlagatelja iskala ob pomoči francoskega finančnega svetovalca BNP Paribas Corporate Finance (BNPP). V postopku je prejela dve zavezujoči ponudbi: ponudnika SIJ po ceni 8 evrov za delnico, višina vplačila 40 milijonov evrov, ter ponudnika MHP S. A. iz Luksemburga po ceni 8 evrov za delnico, višina vplačila 18,4 milijona evrov. Kot primernejšo sta uprava in nadzorni svet izbrala ponudbo družbe SIJ. Predvideno je, da bi vlagatelj za vložek 40 milijonov evrov dobil 5.000.000 novo izdanih delnic družbe. Kapitalska vrednost Perutnine znaša po podatkih iz poslovnega poročila 2014 24,6 milijona evrov.

Kam bodo investirali

Po besedah Glaserja bi povečanje kapitala v znesku 40 milijonov evrov za Perutnino pomenilo utrditev njenega položaja v razmerju do bank upnic. Sredstva iz dokapitalizacije bi namenili za delno poplačilo bančnih posojil, svež denar potrebujejo tudi za prepotrebne investicije. Med temi prvi mož Perutnine našteva investicije v mešalnico, PC Mesno industrijo na Ptuju in živo proizvodnjo. Investiranje v naštete obrate in področja bi pomenilo znižanje oz. optimiziranje proizvodnih stroškov, prilagajanje zahtevam trga in novim tehnološkim postopkom ter izvajanje cenejše in aktivnejše prodajne politike na trgu, še dodajajo v upravi enega izmed največjih živilsko-predelovanih koncernov v tem delu Evrope. Mojca Zemljane Bruto prejemki uprave za 2014 *V zneske so vključeni bruto plača, regres, bonitete, prevoz na delo tn povračilo stroškov.

V matični družbi Perutnina Ptuj je bilo konec teta 2014 20 zaposlenih, ki imajo individualne pogodbe. Skupni znesek bruto plač delavcev, ki jih ne zavezuje kolektivna pogodba (razen uprave), znaša 1,1 mitijona evrov, regres za letni dopust 16.783 evrov ter bonitete v znesku 16.875 evrov.

Člani NS so za opravljanje funkcije v letu 2014 prejeli skupno 65.000 evrov; predsednik 15.000 evrov, člani vsak po 10.000 evrov. Sestava NS je naslednja: Borut Bratina (predsednik), Vlasta Jeza, Drago Sok, Iztok Letenja, Simon Toplak in Albina Vrbnjak.

Pravica do dokapitalizacije

Za odločanje na ponedeljkovi seji skupščine uprava in nadzorni svet PP predlagata izrecno izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev do vpisa in vplačila novih delnic oz. dokapitalizacije. Izključno pravico do dokapitalizacije bi s sklepom skupščine delničarji zagotovili zgolj enemu vlagatelju, rusko-slovenskemu (državnemu) SIJ. Trenutno obstoječi lastniški deleži bi se po dokapitalizaciji, ki bi jo izvedla družba SIJ, približno prepolovili.

Luksemburški vlagatelj MHP S. A. bi rušil upravo in nadzorni svet

»Ponudba MHP S. A. je bila v primerjavi s SIJ-evo občutno nižja in glede na njihove naknadne predloge celo ne dosega zahteve bank upnic. Ponudba je bila pogojna - pogojena s spremembo sistema uprave v enotirni sistem in odstopom vseh članov NS, razen predstavnikov delavcev. Poleg tega je MHP S. A. izrazil zahtevo, da se celoten znesek dokapitalizacije nameni za investicije in razvoj. V tem primeru niti del zneska ne bi bil namenjen za poplačilo dolga bankam upnicam, kar pa za slednje po vsej verjetnosti ne bi bilo sprejemljivo,« pojasnjuje predsednik uprave in generalni direktor PP Roman Glaser.

Za stroške dela petina prihodkov

Na ravni skupine je Perutnina konec leta 2014 zaposlovala 3.490 sodelavcev. Od tega največ v matični družbi Perutnina na Ptuju (1.267). V PP Mesna industrija Zalog je bilo na datum 31. 12. 2014 zaposlenih 173 sodelavcev, v Pipo Čakovec 677, v PP S Srbac (BiH) 222, v Perutnina Ptuj BH Breza (BiH) 311, Topiko in Top Veterina (Srbija) 669, v PP Agro 49, v Ptujski kleti 33 in v PP gostinstvu 20. V preostalih hčerinskih družbah v Sloveniji in na tujem je število zaposlenih nižje od 20. Skupni bruto stroški dela za vse zaposlene so lani znašali 46,5 milijona evrov, za zaposlene v matični družbi na Ptuju pa 23 milijonov evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.