Kooperanti si želijo delo in zaslužek

NatisniNatisni

Medij: Kmečki glas Avtorji: G. G. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poročamo Datum: 26. 08. 2015 Stran: 12

Perutnina Ptuj

Informacija, da naj bi Slovenska industrija jekla (SIJ) z več kot 40 milijoni evrov v kratkem dokapitalizirala Perutnino Ptuj (PP), odmeva tudi med njenimi okrog 500 kooperanti, ki zanjo doma in v tujini redijo piščance in jih je okrog 300 povezanih v Perutninarsko zadrugo Ptuj. Slednja ima v PP drugi, 23,57odstotni lastniški delež (prvega, 24,26-odstotnega ima trgovska družba Merkur, d. d., v stečaju). V lastništvu si sledijo Holding PMP oziroma menedžerji PP (10,20 %), Kapitalska družba (9,91 %), Probanka v likvidaciji (7,68 %), ostalo so mali delničarji.


V zadrugi namere oziroma vstopa Rusov v Perutnino Ptuj, saj so večinski lastniki SIJ ruski podjetniki, nočejo komentirati. Predsednik Perutninarske zadruge Ptuj Simon Toplak, ki je tudi nadzornik v PP in kooperant, pa pravi, da jim glede na prezadolženost PP oziroma pogoje bank upnic kaj drugega niti ne preostane. Želi si edino, da bi Perutninini kooperanti še naprej imeli delo in zanj primeren zaslužek.

Dokapitalizacija naj bi bila samo del načrtovane finančne sanacije, ko naj bi PP do leta 2020 reprogramirala kar 110 milijonov evrov posojil. Z vstopom svežega kapitala oziroma dokapitalizacijo, kar je nadzorni svet PP že soglasno potrdil, se bonamreč lastniška struktura v PP temeljito premešala. Zadrugi naj bi se denimo skoraj četrtinsko lastništvo prepolovilo. S 40-milijonskim vložkom naj bi si SIJ v PP pridobil nekaj več kot 40-odstotni lastniški delež, ima pa ambicije, da bi postal večinski lastnik. Izid nameravane dokapitalizacije, s čimer se bo spremenila tudi sestava nadzornega sveta in vodstva, naj bi bil odvisen od skupščine PP, ki bo konec avgusta. Skupina PP je doma in v tujini lani ustvarila 267,7 milijona evrov prihodkov in skupaj zaposluje 3.631 ljudi, od tega samo v Sloveniji 1.712.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.