Danes nova skupščina Krke o dividendah in nadzornikih

NatisniNatisni

Medij: STA Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Rubrika/Oddaja: Slovensko gospodarstvo

Datum: 20. 08. 2015 Stran: splet

Novo mesto, 20. avgusta - Po razveljavitvi sklepov z junijske skupščine zaradi nepravilno sklicane skupščine bodo delničarji Krke danes vnovič odločali o uporabi bilančnega dobička. Uprava in nadzorni svet predlagata 2,20 evra bruto dividende, mali delničarji pa si želijo ta znesek zvišati za 1,15 evra.

Skupščina bo imenovala tudi nove nadzornike.

Uprava in nadzorni svet Krke lastnikom predlagata, da družba od 181,5 milijona evrov bilančnega dobička za leto 2014 za dividende nameni 71,6 milijona evrov oz. 2,20 evra bruto na delnico. Za druge rezerve iz dobička bi namenili 54,9 milijona evrov in prav toliko tudi za prenos v naslednje leto.

Mali delničarji Slovenije si sicer želijo 3,35 evra bruto dividende, kar bodo skušali uveljaviti z nasprotnim predlogom.

Za predstavnike kapitala v nadzornem svetu so predlagani dosedanji nadzornici Julijana Kristl in Sergeja Slapničar, prvi mož družbe BTC Jože Mermal, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Matej Pirc in članica uprave Kapitalske družbe Anja Strojin Štampar.

Predloga uprave in nadzornega sveta o uporabi bilančnega dobička in novih nadzornikih je skupščina Krke podprla že junija, a morajo v družbi junijsko skupščino ponavljati zaradi proceduralnih napak - sklicana je bila namreč dan prepozno.

Uprava Krke z Jožetom Colaričem na čelu je sklepe junijske skupščine preklicala že nekaj dni pozneje, pred sodiščem pa je pripoznala tudi tožbeni zahtevek Malih delničarjev Slovenije, ki so vse sklepe junijske skupščine izpodbijali s tožbo. To pomeni, da je ničnost sklepov potrjena, Krka pa lahko izvede novo skupščino.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.