Kako je Perutnina Ptuj čez noč izgubila polovico kapitala

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Vuković Vesna,Cirman Primož Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 18. 08. 2015 Stran: 6

PODJETJA

Uprava Romana Glaserjaje po več letih bojev z delničarji in revizorji priznala poslovne napake iz preteklosti. Z računovodskim manevrom je kapital Perutnine Ptuj čez noč znižala za polovico. To je slaba novica za obstoječe delničarje in dobra za SIJ.


Dolgoletni predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser utegne v družbi ohraniti ključne vzvode vpliva tudi po morebitnih lastniških spremembah. Na to nakazujejo zadnji manevri s premetavanjem delnic v družbah iz omrežja Perutnine. Ker so v Perutnini v bilancah zdaj vendarle priznali »nasedle« naložbe iz preteklosti, so šli s tem na roko tudi verjetnemu novemu lastniku, Slovenski industriji jekla (SIJ), ki jo je uprava ptujske skupine izbrala za dofctpitalizacijskega partnerja. Hkrati malim delničarjem in državi grozi iztisnitev iz lastništva po bistveno nižji ceni.

Banke upnice dokapitalizacijo Perutnine zaradi več kot stomilijonske zadolženosti na ravni skupine in zmanjšanja dobička iz poslovanja zahtevajo že več kot dve leti. Medtem ko je uprava Perutnine iskala novega lastnika, je očitno umetno vzdrževala tudi kapital družbe in se s tem upirala razglasitvi insolventnosti. Že v letu 2013 bi morali v Perutnini po ugotovitvah revizijske hiše KPMG oslabiti za dobrih 38 milijonov evrov finančnih naložb, česar Glaserjeva uprava ni storila. Toda zdaj so si v Perutnini premislili. Čez noč so se odločili oslabiti za več kot 43 milijonov evrov »nasedlih« finančnih naložb. Tako je izguba Perutnine v letu 2013 namesto deset znašala več kot 53 milijonov evrov.

Dramatično znižanje kapitala

Perutnine Poročilo za leto 2014, ki ga družba še ni javno objavila, razkriva, da so v Perutnini letos računovodske izkaze za leto 2013 popravljali kar za nazaj. Če je do zdaj namreč veljalo, da je imela družba na zadnji dan leta 2013 več kot 90 milijonov evrov kapitala, je v novem poročilu mogoče prebrati, da ga je bilo v resnici za polovico manj, natančneje slabih 47 milijonov evrov. V Perutnini so takšen radikalni popravek računovodskih izkazov, ki presega štirikratnik lanskega dobička iz poslovanja, utemeljili z »napačno presojo poslovodstva glede računovodske ocene«. V tem času so na Ptuju zamenjali tudi revizorja: namesto KPMG je poslovne izkaze Perutnine za leto 2014 revidiral Deloitte.

Dvomi o pravilnosti računovodskih izkazov Perutnine Ptuj so stari že pet let. Družba je bila tako pomemben financer nekaterih »tajkunskih« poslovnih sistemov, med drugim Merkurja Bineta Kordeža, s katerim se je lastniško prepletla, in družb v lasti Boška Šrota. Da mora nekatere finančne naložbe, med katerimi prednjači 26 milijonov evrov vreden delež Merkurja v stečaju, oslabiti, so upravo Perutnine v tem času zaman opozarjali tudi mali delničarji na čelu z državo. Eni od pooblaščenih revizorjev (Stanislavi Miki iz KPMG) je agencija za revidiranje zaradi kršitev pravil izdala odločbo o pogojnem odvzemu dovoljenja, prav naložbe, ki bi jih Glaserjevi morali slabiti, pa so bile tudi predmet posebne revizije, ki jo je prek sodišča zahteval državni Kad. Poslovanje Perutnine že dlje časa preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU), kar nam je potrdil sredi lanskega leta. V društvu Mali delničarji Slovenije so zdaj napovedali, da bodo NPU obvestili tudi o »najnovejših bilančnih mahinacijah«.

Še en gorenjski podjetnik v Glaserjevi mreži

Ključna posledica teh slabitev je padec knjigovodske vrednosti delnice. Ta namesto 15,8 evra zdaj znaša le devet evrov. To gre močno na roke novemu lastniku, ki bo v Perutnino vstopil prek dokapitalizacije, saj bo za bistveno manj denarja dobil precej večje število delnic. Poročali smo že, da bo po dogovoru z upravo v lastništvo Perutnine vstopil SIJ, ki naj bi vplačal za 40 milijonov evrov dodatnega kapitala. Zaradi Glaserjeve računovodske operacije bo imel SIJ, ki je v lasti ruske skupine Koks, v Perutnini skoraj 44-odstotni lastniški delež. To posledično pomeni, da bi Rusi še pred objavo morebitne prevzemne ponudbe skupaj z zadružniki, tradicionalno naklonjeni upravi, in Holdingom PMP, ki je v lasti menedžerjev Perutnine, obvladovali večinski delež v družbi.

Tudi zato je zanimivo, da je v Holdingu PMP v začetku avgusta prišlo do pomembnih lastniških sprememb. Največji, skoraj četrtinski lastnik te družbe je postalo neznano podjetje Globus Investicije iz Preddvora. Delež je na dražbi odkupilo od NLB, ki ga je zaradi nepoplačanega posojila v višini petih milijonov evrov zasegla podjetju Univit v stečaju. Zanj je podjetje Globus Investicije, ki je v zadnjih petih letih skupaj ustvarilo le dobrih 50.000 evrov prihodkov, odštelo slabih 300.000 evrov, kar pomeni, da je NLB posojilo prineslo večmilijonsko izgubo. Zakaj se je podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin, lastniško vstopilo v omrežje Perutnine, ni znano. Lastnik Globus Investicij je Franc Bukovnik, znan kot lastnik propadlega podjetja Globus Trgovina, ki je v Kranju upravljalo nepremičnino nekdanje veleblagovnice Globus. Glaser nam je včeraj zatrdil, da Bukovnika ne pozna in da nihče od članov uprave z njim ni poslovno povezan. Za primerjavo: še zadnji dan lanskega leta je Holding PMP svoj desetodstotni lastniški delež v Perutnini Ptuj vrednotil na 8,9 milijona evrov, kar odpira vprašanje, zakaj ga še vedno ni oslabil.

Univit je bila sicer ena od pomembnih družb za obvodno financiranje delnega menedžerskega nakupa Perutnine Ptuj. Ta je Univitu dajala poroštva za najemanje posojil, ki so končala v verigi povezanih podjetij iz Slovenije in ZDA.

V društvu Mali delničarji Slovenije so napovedali, da bodo Nacionalni preiskovalni urad obvestili tudi o "najnovejših bilančnih mahinacijah". Poslovanje Perutnine sicer že dlje časa preiskuje NPU.

Poročilo za leto 2014, ki ga družba še ni javno objavila, razkriva, da so v Perutnini letos računovodske izkaze za leto 2013 popravljali kar za nazaj. Če je do zdaj namreč veljalo, da je imela družba na zadnji dan leta 2013 več kot 90 milijonov evrov kapitala, je v novem poročilu mogoče prebrati, da ga je bilo v resnici za polovico manj, natančneje slabih 47 milijonov evrov.

Prvi nadzornik Perutnine popravek kapitala zamolčal delničarjem

Čeprav je Perutnina zgolj z eno računovodsko operacijo izgubila skoraj polovico kapitala, se to predsedniku nadzornega sveta družbe Borutu Bratini v poročilu delničarjem ni zdelo vredno omeniti niti z besedo. Bratina sicer velja za enega vodilnih poznavalcev gospodarskega prava v Sloveniji, v Perutnini pa za trdnega zaveznika Romana Glaserja. Temu v prid je Bratina pričal tudi na nedavni sodni obravnavi izpodbojne tožbe, s katero je Holding PMP skušal preprečiti veljavnost sklepa lanske skupščine delničarjev o imenovanju posebnega pravnega zastopnika.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.