Sava v boj za hotele

NatisniNatisni

Medij: Gorenjski glas Avtorji: Šubic Simon Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 05. 06. 2015 Stran: 3

Družba Sava, ki ji je slaba banka pred dnevi zasegla turistično podjetje in hotele, je vložila predlog za začasno odredbo za vračilo delnic Save Turizma.

Ljubljana - Družba Sava, zoper katero so v torek Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in drugi finančni upniki na Okrožno sodišče v Ljubljani že vložili predlog za prisilno poravnavo, se je takoj podala v pravno bitko za svoje hotele na Bledu in v termah vvzhodnem delu države, ki jih je prejšnji petek prevzela slaba banka po zasegu podjetja Sava Turizem. Na sodišče je namreč vložila predlog za začasno odredbo za vračilo delnic Save Turizma, ker po njenem mnenju slaba banka ni ravnala skladno z zakonodajo in s pogodbenimi določili. Prejšnji petek vloženi predlog so v torek še dopolnili, saj so ugotovili dodatne kršitve določb zakonov o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o finančnih zavarovanjih ter obligacijskega zakonika, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V slabi banki, ki ima v lasti za 24 milijonov evrov terjatev do Save Turizma, so minuli petek pojasnili, da so se za pretvorbo terjatev v kapital odločili, ker niso bili zadovoljni z načrtom prestrukturiranja, ki so ga pripravili v Savi. Slaba banka je sicer pred dnevi prevzela upravljanje 41 hotelov s spremljevalnimi zmogljivostmi, ki so bile v lasti družb Sava Turizem, Istrabenz turizem, Hoteli Bernardin, NFD holding, Thermana Laško, Športni center Pohorje ..., z razlago, da želijo izboljšati poslovanje in s tem vrednost premoženja, dolgoročno pa ne namerava ostati njihov lastnik.

Zganilo se je tudi Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), ki je na Agencijo za trg vrednostnih papirjev vložilo prijavo zaradi domnevne tržne manipulacije, h kateri naj bi se zatekli na D UTB , ko so napovedali prevzem v upravljanje več hotelov po državi. Kot pojasnjujejo, je DUTB, pa tudi finančno in gospodarsko ministrstvo, v petek razširjal informacijo, da je prevzel nepremičnine večjih slovenskih upravljavcev hotelov, v ponedeljek pa se je izkazalo, da je prišlo zgolj do prevzema delnic družbe Save Turizem. V MDS zato slabi banki očitajo, da je širila lažne informacije, s tem pa je posledično vplivala na položaj delnic družb Sava in Istrabenz ter posredno tudi finančnih instrumentov ostalih hotelskih podjetij, do katerih terjatve je združila pod svojo novo hčerinsko družbo. V MDS, ki pričakuje, da bo obravnavala tudi vlada, so prepričani, da bodo morebitni ugotovljeni tržni manipulaciji nedvomno sledili tudi visoki odškodninski zahtevki, ki bodo zopet padli na pleča države oziroma državljank in državljanov. V Savi, ki jo vodi Matej Narat (na sliki), so prepričani, da je slaba banka z zasegom Save Turizma kršila zakonodajo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.