Apel vladi o prodaji NKBM

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Bezjak Branka Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 27. 05. 2015 Stran: 7

Mariborska politika poziva državno vodstvo k transparenti"! i prodaji Nove KBM in izpostavlja pomen banke za lokalno okolie

Mestni svetniki Mestne občine Maribor nameravajo vlado in njenega predsednika Mira Cerarja ter predsednika države Boruta Pahorja pozvati, naj zagotovijo transparentno prodajo mariborske banke brez špekulacij. V sklep, ki ga bodo poslali v Ljubljano, so zapisali še, da naj pogodba o prodaji vsebuje tudi klavzulo o družbeni odgovornosti banke, v kateri bo opredeljen odnos do delavcev, komitentov in širšega družbenega okolja. V dokumentu, ki je pripravljen za četrtkovo sejo mestnega sveta, so zapisali še, da mora kupec predložiti jasno vizijo in strategijo nadaljnjega razvoja in poslovanja banke.

Gradivo in sklep morajo mestni svetniki na jutrišnji seji torej šele večinsko podpreti. A zapletov pri tem ni pričakovati. Resda je želela to gradivo na dnevni red seje sama uvrstiti svetniška skupina Županova lista (stranka prejšnjega župana Franca Kanglerja), a za to niso zbrali dovolj podpisov svetnikov. Sedaj to predlaga mestno vodstvo z županom Andrejem Fištravcem na čelu. Na včerajšnji tiskovni konferenci je Fištravec poudaril, da ima Nova KBM pomemben položaj v lokalnem okolju, zato bi lahko špekulativna prodaja imela negativne posledice, zlasti pri podpori malemu podjetništvu in športu, kulturi s sponzorstvi, donacijami.

"Lokalna skupnost opozarja na dejstvo, da se je v zadnjih letih v NKBM vložilo več kot milijardo evrov davkoplačevalskega denarja in da so bili konec leta 2013 razlastninjeni mali delničarji, banka pa se prodaja za dokaj nizko kupnino, zato meni, da je zahteva po transparentni in nešpekulativni prodaji upravičena," je še dejala Mateja Cekič iz občinskega urada za finance.

Koliko bo poziv mesta padel na plodna tla, je sicer drugo vprašanje. V občini menijo, da je vredno vsaj poskusiti apelirati na odločevalce oziroma predstavnike lastnikov banke. Župan pa je še dodatno izpostavil, da je občina eden največjih komitentov banke, če ne največji. "Doslej smo dobro sodelovali in se dogovarjali o reprogramih kreditov za Dom pod gorco in Lekarne Maribor. Upamo, da bo tako še naprej. Če ne, bo banka pač izgubila največjega komitenta," je še dejal Fištravec.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.