Čez teden dni znana usoda Thermane

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Kuralt Špela Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 27. 03. 2015 Stran: 9

Prisilna poravnava Zaslišali predsednika uprave Andreja Bošnjaka - Sodba v osmih dneh

Celje - Na okrožnem sodišču seje včeraj končalo dokazovanje v postopku proti vodenju prisilne poravnave laške družbe Thermana. Sodnica Petra Giacomelli ni sledila predlo- ' gu upnikovega pooblaščenca Boruta Sokliča, da bi zaslišali izvedenca finančne stroke in prisilno upraviteljico Mileno Sisinger. Sodba bo znana v osmih dneh..


Soklič je poudaril, da namen ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave nikakor ni bil stečaj družbe Thermana: »Izvirna trditev malih delničarjev je, da je bila insolventnost družbe umetno ustvarjena. Današnje pričevanje predsednika uprave je po mojem mnenju potrdilo to domnevo. Časovno sosledje dogodkov, kdo je koga kontaktiral, dejstvo, da se je predsednik uprave ob odpoklicu kredita Abanke obrnil na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki formalno takrat ni imela nobene pristojnosti, nobene funkcije, vse to po mojem kaže, da je bilo vse to od tam upravljano in usmerjeno.«

Soklič je poskušal dokazati, da je o vsem vse vedel tudi predsednik uprave Andrej Bošnjak, ki je bil včeraj zaslišan. Ta je dejal, da jih DUTB ni obvestila o tem, da bodo terjatve Abanke prenesene na DUTB. Vendarle pa obstaja dokument z žigom Thermane, da so bili o tem namenu seznanjeni že 15. oktobra (teden dni po vloženem načrtu finančnega prestrukturiranja). Ali je bil to razlog, da se Bošnjak ni vznemirjal, ko je novembra Abanka odpoklicala 22 milijonov evrov kredita in zahtevala poplačilo v osmih dneh, ni znano. Na naroku je Bošnjak zatrdil, da tega ni bilo treba plačati in jih tudi nihče ni pozval k plačilu. Na Sokličevo vprašanje, ali je Abanka odpoklic poslala »malo za hec«, je Bošnjak odvrnil, da nima smisla odgovarjati. Vendarle pa je v nadaljevanju pojasnil, da je govoril po telefonu s predstavniki Abanke in Banke Celje ter da mu je skrbnik posojila Abanke Jure Lednik dejal, da naj se obrne kar na DUTB.

Teorija zarote?

Mali delničarji so prepričani, da je Abanka odpoklicala kredit zato, ker je obstajala možnost, da bi pooblaščenec Soklič v drugem postopku, kjer se je pritožil zoper sklep o ustavitvi postopka preventivnega prestrukturiranja in začetku postopka prisilne poravnave, uspel. Vrhovno sodišče, kjer je trenutno zadeva, bi namreč lahko ugotovilo, da je bila insolventnost družbe res umetno ustvarjena. Soklič poudarja, da bi bila Abanka po osmih dneh od odpoklica upravičena do vračila vsaj 7,5 milijona evrov zavarovanih terjatev: »Zaradi tega odpoklica je Thermana dejansko postala insolventna in zrela za stečaj. DUTB je tu igral dvojno igro, saj je potem podal izjavo, da podpira prisilno poravnavo.« DUTB je vse to že zavrnila in pojasnila, da je bila Thermana že prej insolventna, kar sta pokazali dve cenitvi. Kako bo Thermana poslovala naprej, male delničarje, ki bodo ob izglasovani prisilni poravnavi ostali brez vsega, zelo skrbi. Opozarjajo namreč, da naj bi uprava pozitivni poslovni izid dosegala z nižjimi stroški, pri čemer naj ne bi nič vlagali v vzdrževanje, razvoj in trženje. Bošnjak je vse zavrnil.

Vsekakor pa Bošnjaka čaka težko delo tudi z zaposlenimi. Njihova predstavnika v nadzornem svetu bosta zahtevala njegov odstop, kot je bila izražena volja na zboru delavcev, ki ga je Bošnjak komentiral: »Ocenjujem, da je bil vse skupaj gledališki vložek, ki je namenoma sovpadal z narokom.«

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.