O prodaji delnic Velane še izvedenec za ekonomijo

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Jakopec Marko Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Kronika Datum: 28. 01. 2015 Stran: 8

Tožba Kristjanu Verbiču očitajo, da je pri nakupu in prodaji delnic leta 2007 zlorabil notranje informacije

Ljubljana - O tem, ali je šlo pri kupovanju delnic Velane za zlorabo notranjih informacij, bo na sojenju predsedniku Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjanu Verbiču na ljubljanskem sodišču svoje povedal še izvedenec za ekonomijo.


Sodišče je z odločitvijo o postavitvi izvedenca ugodilo predlogu obrambe. Na sojenju je kot priča nastopila nekdanja uslužbenka nadzornega sektorja Agencije za tig vrednostnih papirjev Sandra Ban, ki je tudi izdelala poročilo o nadzoru nakupa in prodaje delnic Velane leta 2007. Povedala je, da na agenciji ni več zaposlena, tako da nima več dostopa do relevantne dokumentacije, poleg tega so dogodki časovno že tako oddaljeni, da se vseh podrobnosti ne spomni več natančno.

Predvsem vprašanja obrambe Kristjana Verbiča so osredotočila na dejstva, kdaj so podatki o delniškem sporazumu malih delničarjev Velane postali javni. Če jih je Verbič kupoval že po tem, ko je bila vsebina sporazuma z dogovorjenimi cenami delnic dostopna javnosti, potem po mnenju obrambe nikakor ni šlo za izrabo notranjih informacij. In prav o tem, kdaj so bili podatki javno objavljeni, še posebno pa o tem, kako, če sploh, so vplivali na rast cen delnic, bo na nadaljevanju sojenja sredi marca poskušal odgovoriti strokovnjak za ekonomijo. Obtožni predlog so na Okrajno sodišče v Ljubljani vložili več kot leto dni in pol po razkritju ozadja Verbičevih delniških poslov. Z delnicami Velane je domnevno trgoval okrepljen z notranjimi informacijami, ki jili je pridobil kot predsednik VZMD, in pri tem ustvaril velik dobiček, zdaj pa mu grozi do tri leta zapora.

Obremenjujoči videoposnetek

Verbič naj bi bil delnice Velane začel kupovati v začetku septembra 2007, le teden dni kasneje pa je VZMD delničarjem Velane poslal delničarski sporazum. Z njim so se delničarji Velane zavezali, da bodo za delnico poskušali iztržiti najmanj 22 evrov oziroma nekajkrat več, kot je bila vredna na borzi, kar je sprožilo tudi rekordno ras;t cene delnice. Le kratek čas po poslanem sporazumu pa je Verbič prodal večji del svojih delnic. Čeprav je zatrjeval, da z rastjo Velaninih delnic ni ustvaril dobička, podatki Ljubljanske borze iri Centralne klirinško (lepotne družbe KDD razkrivajo, da so mu ti posli prinesli približno 10.000 evrov dobička, pri tem pa je zadržal še 1000 delnic Velane.

Agencija za tig vrednostnih papirjev in policija sta Verbiča vzeli pod drobnogled šele sredi leta 2010, ko je ta v videoposnetku na youtubu priznal, da je delnice Velane kupoval zato, da se njihova cena zviša. Obremenjujoči videoposnetek so kasneje umaknili.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.