V državnih rokah tudi Banka Celje

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: J. I. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 18. 12. 2014 Stran: 4

Potem ko je vlada prejšnji teden potrdila dokapitalizacijo Banke Celje, je tudi Evropska komisija prižgala zeleno luč za začetek njenega reševanja. Država je tako s 190 milijoni evrov dokapitalizirala Banko Celje, vsi njeni delničarji in imetniki podrejenih obveznic pa so ostali brez svojega premoženja.


Uprava Banke Celje je vlogo za odobritev državne pomoči oddala že konec aprila, saj ji ni uspelo zbrati najmanj 160 milijonov evrov dodatnega kapitala, kolikor je od nje zahtevala Banka Slovenije. Država je zdaj v banko vložila 95 milijonov evrov kapitala v denarju in prav toliko v državnih obveznicah. Državni dokapitalizaciji bo sledil prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank, ki ji bo država izdala za največ 127 milijonov evrov poroštev. Skupno bo Banka Celje na slabo banko prenesla za nekaj več kot 411 milijonov evrov slabih posojil.

Posledica podržavljenja je razlastitev vseh delničarjev Banke Celje in tudi vseh lastnikov podrejenih obveznic, kot se je to zgodilo pri treh že nacionaliziranih bankah. Med 227 imetniki obveznic je bilo največ pokojninskih zavarovalnic, nekaj je bilo tudi fizičnih oseb. Med delničarji, vseh je bilo približno 700, je bila največja Nova Ljubljanska banka.

Banka Celje je zdaj tudi uradno postala že šesta podržavljena banka. Z nacionalizacijo in razlastitvijo vseh njenih delničarjev se je začel tudi postopek njenega združevanja z Abanko, ki naj bi bil zaključen leta 2016. V naslednjem koraku bo država združeno banko prodala.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.