Sava Re odkupuje lastne delnice

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Ferluga Irena Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 22. 10. 2014 Stran: 6

Pozavarovalnica Sava (Sava Re) odkupuje lastne delnice, za kar so upravo pooblastili delničarji na aprilski skupščini. Uprava lahko pridobi največ 10 odstotkov izdanih delnic v osnovnem kapitalu družbe in vključuje tudi lastne delnice, ki jih družba že ima. Uprava Save Re tako kupuje delnice na borzi po tržni ceni. Med 13. in 17. oktobrom je tako na Ljubljanski borzi kupila 1265 lotov lastnih delnic v skupni vrednosti 18.946 evrov, so sporočili iz Save Re. Trenutno ima družba v lasti dva odstotka lastnih delnic. Ob koncu včerajšnjega trgovanja na Ljubljanski borzi je bil tečaj delnice 15 evrov.

Zakaj družba odkupuje lastne delnice? "Vsekakor je to lahko oblika zavarovanja družbe. Zakon to sicer načeloma prepoveduje, dovoljuje pa v izjemnih primerih, ko želi nekdo dobiti večji vpliv na skupščini, pa si družba tega ne želi. Lahko pa so lastne delnice namenjene tudi za nagrajevanje zaposlenih ali menedžmenta, a so postopki za to natančno določeni," je pojasnil dr. Širne Ivanjko, profesor gospodarskega prava.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) zaznavajo nekatera namigovanja, da se v zvezi s Savo Re bijejo številni interesi za prevzem, lastniško preoblikovanje ali strateško povezovanje. Ključni akterji naj bi bili hrvaški Adris, Modra zavarovalnica in Adriatic Slovenka. Da se to ne bi dogodilo na hrbtih malih delničarjev, ki jih je več kot pet tisoč, so jim pri VZMD ponudili v podpis delničarski sporazum, da bi že v začetku morebitnih lastniških sprememb nastopili enotno.

"Le tako je mogoče po naših izkušnjah doseči ustrezno obravnavo malih delničarjev," je povedal mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD. Rok za pristop so podaljšali do konca oktobra, zavračajo pa vsa namigovanja, da skuša VZMD delovati mimo interesa malih delničarjev in preko tega sporazuma slediti nekim parcialnim interesom. "Da so ta namigovanja neutemeljena, dokazujemo z izračunom: v primeru lastniško-strateškega preoblikovanja bi morali doseči prodajo delnic po čim višji ceni, ki mora biti vsaj za 30 odstotkov višja od konsolidirane knjigovodske vrednosti delnice. Ta je konec junija znašala 15,61 evra, torej bi morala biti prodajna cena najmanj 20,29 evra," je povedal Kristjan Verbič.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.