Kadrovska rošada v izlaškem Etiju

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Malovrh Polona Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 22. 10. 2014 Stran: 9

Enočlanska uprava Stari greh odnesel Tomaža Berginca

Izlake - V izlaškem Etiju so za Delo potrdili, da Tomaž Berginc s 1. novembrom ne bo več zunanji zastopnik koncema. Berginc ostaja v Etiju kot generalni izvršni direktor poslovanja, poslej enočlansko upravo pa bo vodil Rafael Kogej, dosedanji drugi človek Etija.

Tako so se zaradi pravnomočne sodbe, s katero je sodišče Beigincu za deset let star »greh« na čelu Siola prisodilo dvajset mesecev zapora s triletno preizkusno dobo, odločili Etijevi nadzorniki.

Nadzorniki, ki jih vodi Marjan Kramar, včeraj niso imeli lahkega dela. Podobnega primera, kakor je Berginčiev, namreč v Sloveniji še ni bilo. Na podlagi pridobljenih pravnih mnenj, ki pa so si bila zelo nasprotujoča, so odločali, kaj z nadaljevanjem mandata Beigincu, ki mu zakon o gospodarskih družbah pet let po pravnomočni sodbi prepoveduje sodelovati v vodstvenih oziroma nadzornih organih podjetij. Beiginca je sodišče maja namreč obsodilo na pogojno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja, tik pred sodnimi počitnicami pa je višje sodišče sodbo potrdilo. Beiginc je leta 2004 na čelu Siola z družbo Big Trading v lasti nekdanjega predsednika nadzornikov v Telekomu, sicer Hrastničana Leonarda F. Peklarja, sklenil svetovalni pogodbi za dve študiji, vredni 40.000 evrov bruto. Beigincu očitajo, da je vedel, da sta nepotrebni, pa je kljub temu sklenil posel.

Dve muhi na mah Bergincu bi se »redni« mandat na čelu Etija, ki na področju keramike, stikalne tehnike in varovalk še vedno velja za prvega »igralca sveta«, iztekel konec prihodnjega leta. S sporazumno odločitvijo o izbrisu Berginca kot zunanjega zastopnika in s pooblastilom za operativno vodenje poslovanja družbe Eti, ki bo imela s 1. novembrom enočlansko, in ne več dvočlanske uprave, so nadzorniki ubili dve muhi na en mah: zavarovali so interese koncema in tudi integriteto predsednika uprave Tomaža Beiginca. Kadrovska rošada ne bo ogrozila družbe, je prepričan Beiginc in zagotovil, da se niti položaj Etija niti zaposlenih ne bo v ničemer spremenil. To pomeni, da bo poslovanje Etija tudi letos uspešno. Družba ima po neuradnih podatkih po devetih mesecih triodstotno rast prihodkov, kar je v njihovi panogi prej izjema kot pravilo. Lani jim je ostalo dobrih 468.000 evrov bilančnega dobička. Med delničarje (notranji delničarji skupaj z družbo v lasti Etijevih vodilnih obvladujejo 55-odstotni delež) so razdelili slabih 460 tisočakov. Podoben rezultat pričakujejo tudi letos.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.