NPU se je zakopala v sporne posle v Bernardinu

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj Boris Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 21. 10. 2014 Stran: 4

Prelivanje denarja Stane Valant trdi, da mu neupravičena pripisujemo izčrpavanje Hotelov Bernardin

Portorož - Pri preverjanju spornih poslov, povezanih s Hoteli Bernardin, so kriminalisti opravili že precej dela. Na generalni policijski upravi so nam včeraj potrdili, da Nacionalni policijski urad in policijska uprava Ljubljana vodita predkazenski postopek v zvezi z gospodarskim kaznivim dejanjem. Za kakšne sporne posle je šlo, nam niso odgovorili.


Iz neuradnih virov so potrdili, da gre za skoraj vse tiste posle, ki naj bi jih po zahtevi malih delničarjev revidirali v družbi Ernst & Young, o čemer smo že poročali. V letih 2009, 2010 in 2011 so hoteli Bernardin družbam, povezanim z NFD Holdingom (NFD DZU, Daimond, Maksima Invesl, Bernardin Arkade, Fidina, CBH, Finetola) namenili za najmanj 14,97 milijona evrov, čeprav bi ta denar morali porabiti za lastno poslovanje ali razdolževanje. V istem obdobju so opravili za 17,4 milijona evrov slabitev. Tako so morali Hoteli Bernardin kupovati delnice podjetij, povezanih z NFD Holdingom, bili so porok tem družbam za najetje kreditov, posojali so jim denar, jih po nepotrebnem dokapitalizirali (saj se s tem ni prav nič izboljšala hotelska dejavnost). Problem počasnosti preiskav teh poslov je, da bodo posamezni posli kmalu zastarali (glede odškodninske in kazenske odgovornosti). Zastaralni rokjepetlet.

Kdo je zares odločal

Hotele Bernardin je do marca 2012 vodil Čedomil Vojnič, ki je bil od poletja 2010 glavni izvršni direktor, predsednik upravnega odbora (pred tem pa predsednik nadzornega sveta) pa je bil Stane Valant, za katerega velja, da je bil glavni odločevalec. O tem pričajo tesni sodelavci uprave in člani nadzornega sveta Hotelov Bernardin, zapisniki sej nadzornega sveta in upravnega odbora, obstaja pa še vrsta drugih dokumentov, ki so na razpolago preiskovalcem. Pri odločanju so sodelovali še: Miran Kraševec, član nadzornega sveta in upravnega odbora Hotelov Bernardin ter svetovalec uprave NFD Holdinga in prokurist v Maksimi Invest, Andrej Laznik, predsednik nadzornega sveta NFD DZU in prokurist Hotelov Bernardin, Franci Strajner, sedanji predsednik uprave NFD, ki je vodil pravne posle. Dobro obveščeni vedo povedati, da so na seje nadzornega sveta ali upravnega odbora največkrat že prejeli pisne pogodbe ali pripravljene sklepe iz Ljubljane in so jih na sejah nadzornih organov oziroma upravnega odbora samo potrjevali. V nasprotju s trditvami Valanta je bilo veliko razhajanj in neenotnih stališč. Največkrat je sklepom o spornih poslih ugovarjala Antonija Pire (iz Save).

Stane Valant trdi, da smo mu neupravičeno pripisali sodelovanje pri izčrpavanju Hotelov Bernardin. Delu je poslal pisno izjavo, da ni nikoli zahteval od predsednika uprave Hotelov Bernardin, da bi družba izvršila nakupe lastniških deležev ali da bi v nadzornem svetu ali upravnem odboru zahteval izvršitev omenjenih transakcij. Po njegovem naj bi bil za vse razlage v nadzornem svetu odgovoren Vojnič ali njegovi nasledniki. Vojnič ni bil dosegljiv, da bi ovrgel ali potrdil Valantove besede, njegovi bivši sodelavci pa pravijo, da Valantove navedbe ne držijo in da preiskovalcem ne bo težko priti do resnice, saj je dokazov dovolj.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.