Okoli Perutnine Ptuj ponovno frči perje

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Klapš Srečko Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 27. 08. 2014 Stran: 7

Društvo MDS pred današnjo skupščino Perutnine Ptuj pisalo Romanu Glaserju, ki MDS in Kapitalski družbi očita "tradicionalno predskupščinsko destruktivnost"

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) se je včeraj odzvalo, kot je zapisalo, na "že ustaljeno prakso Perutnine Ptuj (PP), ki pod vodstvom predsednika uprave dr. Romana Glaserja nekaj dni pred skupščino z izjavami za javnost, ki so namenjene odvračanju pozornosti od dejanj uprave PP in od dejstev posebne revizije ter revizorjevega mnenja v letnem poročilu, napada Društvo MDS".

V pismu, ki ga je podpisal predsednik Društva MDS Rajko Stankovič in ga naslovil tudi na predsednika nadzornega sveta PP dr. Boruta Bratino, se v MDS odzivajo na Glaserjeve navedbe, da sta predlagatelja dodatne točke dnevnega reda skupščine PP prejudicirala, kaj bo pisalo v revizijskem poročilu BDO Revizije, ki ni ugotovila škodnih primerov. "Društvo MDS pa je svoje tendence nadgradilo do te mere, da je eno izmed dodatno predlaganih točk utemeljilo izključno z vsebino časopisnega članka. S takšnim ravnanjem ne le da Kapitalska družba (Kad) in Društvo MDS dokazujeta usklajenost uničevalnega prizadevanja z identičnima zahtevkoma, ki pomenita pravni in korporativni presedan, ampak tudi eksplicitno prejudicirata odločitev skupščine in zlorabljata pravice manjšinskih delničarjev," v pismu delničarjem meni Glaser. Društvo MDS namreč predlaga Odvetniško pisarno Klešnik & Logar za pravno oceno utemeljenosti vložitve tožb in za pripravo ter vložitev tožb za odškodninsko odgovornost uprave Perutnine Ptuj in nekdanjega nadzornega sveta, ki ga je vodil Radovan Stanič. MDS v nasprotnem predlogu želi tudi, da namesto dosedanjega revizorja KPMG letošnje posle revidira Constantia plus. Kad pa predlaga odvetniško družbo Odvetniki Šelih & partnerji za vložitev tožb na podlagi poročila BDO Revizija.

Zadolžitev za 26 milijonov

Stankovič Glaserju odgovarja, da njihova zahteva temelji tudi na informacijah iz rednega letnega poročila Agencije za javni nadzor nad revidiranjem za leto 2013, "ki potrjuje navedbe časopisa in njihovo zahtevo glede zamenjave revizorja za poslovno leto 2014". Predlaga, da na današnji skupščini zaradi pravice do obveščenosti vseh delničarjev te informacije v tiskani obliki razdelijo delničarjem. Stankovič Glaserju v primeru Merkur skuša dokazati, da posel ni bil v ekonomskem interesu delničarjev PP, ampak le v interesu PMP Holdinga, katerega solastnik je tudi Glaser. "Člani uprave PP ste kot delničarji PMP Holdinga uveljavljali lastne interese, vendar ne z lastnim denarjem, ampak z denarjem vseh delničarjev PP, ki ste jih po nepotrebnem zadolžili za okoli 26 milijonov evrov," dodaja.

Ne bodo mirno gledali

Stankovič še meni, da Glaser propadlo posojilo Infond Holdingu oziroma Center Naložbam vztrajno brani "z žal pravno neveljavno patronatsko izjavo, ki jo Pivovarna Laško izpodbija na sodišču", in sprašuje, kdo je prisilil upravo PP, da odobri to posojilo, "po katerem so se delničarji obrisali pod nosom za okoli 10 milijonov evrov". Od Glaserja zahteva še, da na skupščini pojasni, kdo je ta predlog pripravil, kako je potekala odobritev posojila in kakšna so bila zavarovanja. V zadevi Univit Stankovič Glaserja opominja, da je na skupščini delničarjev zatrjeval, da ima PP do Univite več odprtih terjatev, kot je znašalo poroštvo za njihov kredit v Probanki. PP mora iz tega posla odplačati še okoli pet milijonov evrov. Glaserju, ki je bil predsednik nadzornega sveta Probanke, očita še soodgovornost za opravljeno enajstmilijonsko slabitev. "Društvo MDS pa ne bo mirno opazovalo, kako ste skupaj z drugimi člani z dobrimi poslovnimi odločitvami' oslabili kapital družbe za vsaj 38 milijonov evrov, kot to sedaj zahtevajo poleg bank tudi revizorji KPMG, ki so vam za leto 2013 izdali mnenje s pridržkom," še piše Stankovič pred današnjo skupščino Perutnine Ptuj Glaserju in Bratini. Ostre besede bodo gotovo padale danes na skupščini Perutnine Ptuj Rajko Stankovič (na sredini v družbi Simona Toplaka in Rajka Vrečarja) na zadnji skupščini Perutine Ptuj. Šefu Perutnine Glaserju tudi pred današnjo marsikaj očita. (Andrej Petelinšek)

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.