Razmere v Ukrajini vplivajo na poslovanje

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: Gorjanc Robert Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 10. 07. 2014 Stran: 5

Na skupščini Gorenja potrdili več predstavnikov kapitala v NS

Na skupščini delničarjev Gorenja so potrdili povečanje števila predstavnikov kapitala v nadzornem svetu s šest na sedem, kar je posledica še bolj mednarodne usmeritve podjetja in povečanja osnovnega kapitala za več kot polovico. Ob predstavitvi rezultatov poslovanja je bilo mogoče izvedeti tudi, da nemirne razmere v Ukrajini vplivajo na poslovanje. Kot predstavniki kapitala so bili v nadzorni svet izvoljeni Corinna Claudia Graf, Toshibumi Tanimoto, Marko Voljč kot novi člani, medtem ko v njem ostajajo Bachtiar Djalil, Keith Charles Miles, Bernard Charles Pasquier in Uroš Slavinec.

Kot predstavniki zaposlenih bodo v nadzornem svetu Peter Kobal, Jurij Slemenik, Drago Krenker in Krešimir Martinjak, ki so to funkcijo opravljali že v prejšnjem mandatu. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na skupščini delničarjem predstavil načrt poslovanja v letošnjem letu in poslovanje v prvem četrtletju.

Večja dobičkonosnost

V letošnjem letu Skupina Gorenje načrtuje 1,28 milijarde evrov prihodkov, dobiček iz poslovanja v višini 46,4 milijona evrov in 12,1 milijona evrov čistega dobička. Rezultati prvega četrtletja, ko je skupina ustvarila milijon evrov čistega dobička, kažejo na pozitiven razvoj poslovanja. Delničarji so se seznanili tudi z oceno poslovanja v prvi polovici letošnjega leta.

Prihodki so nekoliko višji kot v prvem polletju lani, vendar so, kot je delničarjem pojasnila uprava, predvsem zaradi razmer v Ukrajini nižji od načrtovanih. Dobičkonosnost poslovanja se je v primerjavi z lanskim prvim polletjem izboljšala, kar naj bi bilo posledica učinkov izvedenih selitev proizvodnje, prestrukturiranja prodajne mreže in odprodaje proizvodnje pohištva.

Gorenje bo tako prvo polovico leta zaključilo z dobičkom. Tudi v nadaljevanju letošnjega leta bodo po napovedih uprave ključni izzivi na področju ekonomike povezani z razmerami v Ukrajini in Rusiji, ki sodita med največje Gorenjeve izvozne trge.

Delničarji so upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnico za poslovno leto 2013, hkrati pa podprli predlog, da bilančni dobiček v višini 1,36 milijona evrov ostane nerazporejen in da se dividende ne izplačajo, saj je družba lansko leto zaključila z izgubo.

Gorenje je včeraj v Ljubljani z bankami NLB, SID banko, Abanko Vipo, Banko Koper, Gorenjsko banko in NKBM podpisalo pogodbo o dolgoročnem sindiciranem posojilu v višini 55 milijonov evrov, ki ga bodo po besedah predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca namenili za razvoj novih izdelkov ter prodor na nove trge.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.