Bankirji še kar čakajo na kupnino za MK Založbo

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 10. 05. 2014 Stran: 8

Založništvo

Lastnik Učil Intemational Srečko Mrvar še vedno ni poravnal kupnine za večinski delež MK Založbe in priglasil koncentracije pri Agenciji za varstvo konkurence. Vse bolj se krepijo indici, da se v nakup največjega slovenskega založnika ni podal sam.

Mesec dni po tistem, ko je Srečko Mrvar na dražbi kupil 5l-odstotni delež Mladinske knjige (MK) Založbe, njegova Učila Intemational Abanki Vipi in Novi Ljubljanski banki (NLB) še vedno niso poravnala pet milijonov evrov kupnine. Prav tako tržiški založnik Agenciji za varstvo konkurence (AVK) sploh ni priglasil koncentracije, čeprav je Mrvar napovedoval, da bo to storil nemudoma po dražbi.

Zakaj še ni priglasil koncentracije in plačal kupnine, ni znano, saj Mrvar za pojasnila ni bil dosegljiv. Že po dražbi, na kateri je premagal litovskega založnika Alma Littera, pa je zatrjeval, da ima sredstva za nakup MK Založbe zagotovljena od oktobra lani. Tedaj so banke za večinski delež MK Založbe zahtevale še 11 milijonov evrov, poleg NLB in Abanke pa je pri prodaji takrat sodelovala tudi banka Hypo.

 

Toda temu ne pritrjujejo pred dnevi objavljene bilance Učil Intemational, ki kažejo na drastično poslabšani finančni položaj družbe. Finančne obveznosti so se lani povzpele s 500.000 evrov na 8,5 milijona evrov. To je milijon evrov več, kot so znašali njeni lanskoletni prihodki in skoraj 50-krat več kot čisti dobiček. A posojil Učila International očitno niso najela zaradi priprav na prevzem MK Založbe, saj so jih že lani v celoti investirale v nakup naložbenih nepremičnin.

Mrvar za pomoč pri prevzemu MK Založbe ne more računati niti na svoja preostala podjetja. Njegova nepremičninska družba TIM Invest ima namreč le pol milijona evrov kapitala in za 3,7 milijona evrov finančnih obveznosti, z oddajanjem nepremičnin m vozil pa na letni ravni ustvari le 0,6 milijona evrov prihodkov. Mrvar ima v lasti tudi družbo Učila Založba, ki na letni ravni ustvari le okoli 200.000 evrov prihodkov, premore pa 400.000 evrov premoženja.

Kako bo Mrvar financiral nakup MK Založbe, ni znano, skrajni rok za plačilo kupnine pa se izteče konec meseca. Poleg kupnine, ki jo mora nakazati NLB in Abanki, pa bo moral zbrati tudi pet milijonov evrov za izplačilo malih delničarjev. Po preknjižbi delnic bodo morala Učila Intemational objaviti tudi prevzemno ponudbo in izstop iz lastništva ponuditi preostalim delničarjem MK Založbe. Vse bolj se tako krepijo sumi, da se Učila Intemational v nakup MK Založbe niso podale same. Po neuradnih informacijah naj bi z Mrvarjem pri nakupu MK Založbe sodeloval lastnik družbe Extra Lux Marjan Dermastija, ki pa je to včeraj zanikal. Extra Lux, ki se ukvarja s prodajo pisarniškega materiala, je v bistveno boljšem finančnem položaju kot tržiški založnik. Konec decembra lani je imel Extra Lux 5,3 milijona evrov kapitala in niti evra finančnih obveznosti, v kratkoročnih depozitih in na transakcij skih računih pa je imel za skoraj dva milijona evrov premoženja. Extra Lux tretjino od skupno okoli 12 milijonov evrov prihodkov ustvari s proračunskimi porabniki, lansko leto pa je končal s pol milijona evrov čistega dobička.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.