Rušenje Glaserjevih nadzornikov

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šoštarič Marjeta Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 22. 04. 2014 Stran: 10

Nezadovoljni Kad Perutnina Ptuj je na zahtevo manjšinskega delničarja objavila sklic izredne skupščine, ki bo 23.maja

Ljubljana - Perutnina Ptuj je danes objavila sklic izredne skupščine, ki sojo zahtevali Kapitalska družba (Kad) skupaj s Probanko in društvom malih delničarjev MDS, da bi spremenili sestavo sedanjega nadzornega sveta in statut družbe.


S spremembami naj bi zmanjšali vpliv zaposlenih, ki imajo zdaj v nadzornem svetu (vodi ga Borut Bratina) toliko predstavnikov kot delničarji. V ozadju Kadovega domnevnega nezaupanja v delo nadzornega sveta v sedanji sestavi, ki naj ne bi deloval v korist podjetja, pa je bolj kot ne želja po odstranitvi dolgoletnega prvega moža Perutnine Romana Glaserja. »Zgodovina in lastniška pričakovanja manjšinskega delničarja Kada so v zadnjem času pravzaprav nerazumljiva. Njihove zahteve škodijo predvsem poslovanju Perutnine Ptuj, neposredno pa zmanjšujejo tudi ugled družbe v najširši javnosti. Zdaj ko Kad očitno s svojimi vzvodi obvladuje še Probanko, ki je v nadzorovani likvidaciji, mu je uspelo z neproduktivnimi dejanji in zahtevo po izredni skupščini,« so zahtevo po njenem sklicu komentirali v ptujski družbi. In dodali, da se tako v Kadu kot Probanki zavedajo, da je le mesec po izredni skupščini (ta bo 23. maja), ki sta jo zahtevala, predvidena redna skupščina delničarjev. Dva sklica in dve skupščini pa pomenita tudi dvojne stroške, »ki so povsem nepotrebni in tudi neutemeljeni«.

 

Dogajanje med Kadom in Perutnino ima res že brado. Začelo se je pred tremi leti z zahtevami prvega po izredni reviziji, ki je bila tudi opravljena, le da izbrani revizor (nadzorni svet ga je izbral na razpisu) ni bil pogodu Kada. Izsledki te izredne revizije niso potrdili nepravilnosti v vodenju družbe, poročilo pa je sprejel tako nadzorni svet kot v nato delničarji družbe (z 88,1 odstotka glasov). Na zahtevo Kada je sodišče revizijo zavrnilo, a ne zaradi vsebinskih, ampak zaradi administrativnih zadev, poudarjajo v ptujski družbi. Te ovire so delničarji na lanski skupščini odpravili, ko so potrdili izbiro revizorja, s čimer so uresničili odločitev sodišča in sklenili zgodbo z izredno revizijo. Kad je nato lani še enkrat zahteval skupščino in izplačilo dividend, s čimer je na sodišču delno uspel. Perutnina je morala izplačati za nekaj manj kot milijon evrov dividend, kar je, kot pravijo, neposredno obremenilo njene denarne tokove, odvisne od razmer na trgu, ki niso najbolj naklonjene poslovnim sistemom.

O tokratnem sklicu skupščine menijo, da je pravno in vsebinsko nezaslišana poteza in da gre za zlorabo manjšinskega delničarja. Skupščina kot najvišji organ je namreč lani imenovala člane nadzornega sveta. V njem interese malih delničarjev zastopa dr. Borut Bratina, ki je prefdsednik nadzornega sveta, predstavnika v nadzornem svetu pa ima tudi pomemben delničar zadruga PZP. »Prav v tej relaciji PZP in vseh kooperantov Perutnine Ptuj se s težnjami Kada po imenovanju novih predstavnikov kapitala v nadzorni svet manifestira popolno nerazumevanje. Nadzorni svet, ki nima pokritja ne v stroki ne v strateškem kapitalu, ne le da ne more prestavljati lastniških interesov, ampak ne pomeni nobene dodane vrednosti in je le dodaten neupravičen strošek.« Z zmanjševanjem vloge rejcev v nadzornem svetu z dodajanjem novih in s tematiko perutnine povsem nepovezanih članov, ki bi lahko zlorabljali nadzorniško funkcijo, je zato, pravijo, skrajno nepošteno. Kadu očitajo, da kot manjšinski delničar z nenehnimi zahtevami po revizijah, skupščinah in drugem onemogoča upravljanje strateških poslovnih procesov v Perutnini Ptuj in preprečuje upravi, da bi se posvečala izključno ustvarjanju nove vrednosti, odvračajo pa tudi morebitne investitorje in destabilizirajo odnose s partnerji. Olje na ogenj sklica izredne skupščine je v zadnjih dneh prililo pisanja Dnevnika o domnevni prodaji 24,2-odstotnega svežnja delnic Perutnine Ptuj avstrijskemu kupcu. Gre za delnice iz opcijske pogodbe z nekdanjim vodstvom Merkurja - pogoba, ki je nova uprava nakelske družbe ni priznala, se je nedavno iztekla -, katerih prodajo so v Perutnini odločno zanikali. Priznavajo, da so prek najete finančne agencije TJP Advisory & Management Services GmbH z Dunaja opravili poizvedovanje za potencialnim investitorjem, ki ga je agencija tudi našla, a posel ni bil sklenjen. O vsem tem pa so, zagotavljajo, bile seznanjene tudi banke, članice konzorcija posojilodajalk Perutnine Ptuj in drugi zainteresirani deležniki.

NAČRTI ZA LETO 2014

Razvojni načrti, ki jih je konec preteklega leta obravnaval nadzorni svet družbe, vključujejo poleg povečanja izvoza in večje prodaje živil z višjo dodano vrednostjo tudi štiriodstotno rast. To pomeni, da bo Perutnina Ptuj z uresničitvijo zastavljenih ciljev letos dosegla 270,7 milijona evrov kosmatega donosa iz poslovanja in 7,3 milijona evrov čistega dobička.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.