Mali delničarji Heliosa s tožbo proti novemu lastniku

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji, ZPRE-1 zakon o prevzemih, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 18. 04. 2014 Stran: 7

Mali delničarji Heliosa bodo izpodbijali imenovanje novega nadzornega sveta, saj naj bi ga izpeljali nezakonito. Avstrijskemu prevzemniku bodo poskušali preprečiti upravljalski nadzor nad družbo, saj jih v postopku pred ATVP lahko doleti celo odvzem glasovalnih pravic.


Mali delničarji Heliosa bodo izpodbijali nedavno imenovanje novih nadzornikov, predstavnikov avstrijskega Ringa. Sklep, ki ga je novi večinski delničar potrdil na skupščini le nekaj dni po tem, ko je postal imetnik 78 odstotkov delnic domžalskega premaznika, naj bi bil nezakonit.

V nasprotju z zakonom namreč delničarji Heliosa niso glasovali posebej o vsakem predlaganem članu nadzornega sveta, ampak so jih izglasovali skupaj. Zakon to dovoljuje v primeru, če s takšnim načinom glasovanja soglaša skupščina, vendar ta o tem ni odločala, opozarjajo v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) pod vodstvom Rajka Stankoviča. Prepričani so, da so Avstrijci naredili še eno procesno napako. »V nasprotnem predlogu (...) ni bilo obvezne predstavitve predlaganih kandidatov za nove člane nadzornega sveta (...), ampak so navedeni le podatki o imenih in priimkih,« so navedli sodišču.

Gre za novo težavo avstrijskega prevzemnika. Kot smo pred dnevi razkrili v Dnevniku, naj bi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pod vodstvom Damjana Žuglja zaradi suma kršenja zakona o prevzemih že uvedla postopek nadzora nad skorajšnjim prevzemom Heliosa. V ATVP naj bi preverjali, ali v Ringu nemara niso prepozno objavili prevzemne namere, saj so pred uradnim prevzemom in prepisom kontrolnega lastniškega deleža Helios že dejansko obvladovali. Če bi se sumi izkazali za pravilne, bi jim lahko agencija celo odvzela glasovalne pravice. Morda so tudi zato Avstrijci pohiteli in takoj po prepisu lastništva imenovali novi nadzorni svet. Helios naj bi tako naslednja štiri leta nadzirali predsednik uprave in finančni direktor Ringa Gerald Martens in Ralph-Leo Lanckohrr, Michael Wilheind iz Ringove premazniške divizije Rembrantin in Paulo Eapen iz družbe tveganega kapitala Blackstone, kije Avstrijcem zagotovila pomemben del denarja za prevzem Heliosa.

 

Stankovič opozarja na spornost izglasovanega sklepa, saj da so Avstrijci prevzeli nadzor nad Heliosom nekaj dni po pridobitvi delnic in še pred objavo prevzemne ponudbe. »V javnosti pa so se pojavile informacije o začetku preiskave, ki jo je uvedel ATVP,« je dodal. Zato je Stankovič že dan po skupščini na okrožno sodišče v Ljubljani vložil predlog za izdajo začasne odredbe, ki bi veljala do pravnomočne rešitve izpodbojne tožbe. Z njo bi novemu vodstvu družbe prepovedal vpis novoimenovanih nadzornikov v sodni register. Če bi to naredili kljub prepovedi, pa je predsednik društva predlagal denarno kazen v višini pol milijona evrov.

»Z uveljavitvijo izpodbijanega skupščinskega sklepa bi prišlo do nepopravljivih posledic, nezakonito imenovanje nadzornega sveta bi lahko odločilno vplivalo na imenovanje uprave in poslovanje dolžnika, zato je izdaja začasne odredbe nujna,« je obrazložil Stankovič. Kljub vsemu je sodišče njegov predlog za začasno odredbo zavrnilo, saj ni izkazal verjetnosti obstoja nevarnosti nastanka omenjene škode. Stankovič je sicer sodišču predlagal tudi prekinitev postopka vpisa štirih novih članov nadzornega sveta, dokler ne bi pravnomočno rešili izpodbojne tožbe.

Spomnimo, da naj bi uprava Heliosa, ki jo je vodil Uroš Slavinec, z vodstvom Ringa tekoče usklajevala poslovne odločitve, zaposleni v Heliosu in njegovih hčerinskih družbah pa naj bi redno opažali predstavnike avstrijskega prevzemnika. Čeprav so v Heliosu poudarjali, da so morali odpuščati zaradi znižanja obsega poslovanja in slabših rezultatov, so bili po neuradnih informacijah na udaru predvsem zaposleni v proizvodnih programih, ki jih nameravajo Avstrijci opustiti, in zaposleni v režijskih službah. Te nameravajo v Ringu združiti s svojimi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.