Banka Celje na poti v podržavljenje

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: Intihar Janja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarski barometer Datum: 17. 04. 2014 Stran: 4

Lani rekordna izguba največje celjske banke - Mali delničarji napovedali izpodbojne tožbe na skupščinske sklepe

Prihodnji petek opoldne bo uradno znano, ali bo država morala rešiti tudi Banko Celje. Takrat se bo namreč iztekel rok za 160milijonsko dokapitalizacijo, ki jo zahteva Banka Slovenije. Sklep o povečanju osnovnega kapitala so delničarji celjske banke z 81 -odstotno podporo sprejeli na seji skupščine minuli petek. Če bo dokapitalizacija neuspešna, bo uprava banke zaprosila za državno pomoč v obliki prenosa določenega dela premoženja na Družbo za upravljanje terjatev bank, je napovedal predsednik uprave Banke Celje Davorin Leskovar.


»Ne poznam junaka, ki bi v štirinajstih dneh vplačal 160 milijonov evrov, še zlasti ker banka na današnji dan nima revidiranih rezultatov lanskega poslovanja, ampak le nekakšne izvlečke,« je po seji skupščine razočarano povedal predstavnik malih delničarjev Rajko Stankovič. Male delničarje je zlasti zbodlo, da je banka že kai prevrednotila obveznosti do imetnikov podrejenih obveznic in izračunala, da jim bo namesto 88 milijonov evrov vrnila le okoli štiri milijone evrov, to je dobrih 5 odstotkov vrednosti. S takšno računovodsko operacijo si je banka bistveno popravila lanske rezultate in se na račun imetnikov podrejenih obveznic izognila negativnemu kapitalu, je opozoril Stankovič.

 

Kljub prevrednotenju podrejenih obveznic je Banka Celje lani imela rekordno izgubo, ki znaša 126 milijonov evrov. Ob 15-odstotnem padcu vrednosti osnovne dejavnosti je namreč banka (večinoma v zadnjem četrtletju) opravila za kar 214 milijonov evrov slabitev in rezervacij . Kot j e znano, je Banka Celje v zadnjih letih nasedla v mnogih posojilnih zgodbah, zlasti zunaj celjske regije.

Le slepilni manever

»Vse, kar se danes dogaja z Banko Celje, kaže na nesposobnost zdajšnje uprave, ki se ni znala upreti in zaščititi družbe ter njenih delničarjev,« je še povedal Stankovič. Mali delničarji ne razumejo, kako je lahko banka še v prvi polovici lanskega decembra javnosti zagotavljala, da je stabilna, bilanca pa na zadnji dan decembra razkriva kapitalsko neustreznost. »Menimo, da je bilo vse skupaj, tudi enomesečno iskanje potencialnega vlagatelja, le slepilni manever. Žalosti nas, ker se je ponovno izkazalo, da nekdo ni opravil svojega dela in bomo mali delničarji podobno kot v Abanki, Novi Ljubljanski banki in Novi Kreditni banki Maribor tudi v Banki Celje ostali brez svojega premoženja,« še pravi Stankovič. V imenu več kot sto malih delničarjev je zato napovedal izpodbijanje sklepa o dokapitalizaciji.

V nasprotju z malimi delničarji je uprava Banke Celje prepričana, da je na seji skupščine na vsa vprašanja odgovorila izčrpno in korektno. Na očitke o predčasnem prevrednotenju podrejenih obveznic je predsednik uprave Davorin Leskovar odgovoril, da so postopek izpeljali »skladno z računovodskimi standardi in usmeritvami revizorja«. Kratek rok za nakup novih delnic pa je pojasnil z odredbo Banke Slovenije, da mora Banka Celje do konca junija zagotoviti potreben kapital. »Če bo namreč iskanje dokapitalizatorja na trgu padlo v vodo, bomo morali zaprositi za državno pomoč, odločanje evropske komisije o tem, da je dovoljena dokapitalizacija z denarjem davkoplačevalcev, pa praviloma traja 60 dni,« je pojasnil Leskovar.

V Banki Celje napovedujejo nov poslovni model, ki bo temeljil na sodelovanju z malimi in s srednjimi podjetji ter prebivalstvom, njen prednostni trg bo spet celjska regija.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.