Zupanc popustil zahtevam bankirjev

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 06. 01. 2014

Večinski lastnik Skupine PSZ Darko Zupanc je razdrl pogodbo o obvladovanju z družbo Avto Celje, razveljavil pa je tudi nekatere delniške posle, ki jih je sklenil, tik preden se je z bankami začel dogovarjati o reprogramiranju posojil.

Celjski poslovnež in večinski lastnik Skupine PSZ Darko Zupanc, ki se z bankirji že leto dni dogovarja o dolgoročnem reprogramiranju okoli 70 milijonov evrov posojil, je očitno klonil pod pritiski bank in začel razpletati nepregledno mrežo, ki jo je v zadnjih letih spletel med svojimi podjetji.

Pred kratkim so tako v celjskem holdingu odpovedali pogodbo o obvladovanju z družbo Avto Celje, obenem naj bi prekinili tudi medsebojno financiranje in pretakanje sredstev med posameznimi podjetji iz Skupine PSZ. »Pogodbo o obvladovanju smo odpovedali na predlog Nove KBM, ki je bil usklajen s konzorcijem bank upnic,« nam je povedal Saša Zelenović, ki je po predlanski upokojitvi Zupanca prevzel vodenje holdinga PSZ. Avto Celje je – poleg kmetijske skupine Meja Šentjur – sicer ena izmed prvih družb, ki jih je v času privatizacije kupil Zupanc. Prav okoli teh dveh podjetij je Zupanc zgradil svoj poslovno-nepremičninski imperij, ki med drugim vključuje tudi hrvaški in srbski družbi Hyundai Auto Zagreb in Hyundai Auto Beograd, poslovni center v Beogradu z okoli 12.400 kvadratnih metrov površine, Hotel Marita, ki se razprostira na več kot 10.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču v Portorožu, ter Hotel Medijske toplice, ki že vrsto let sameva in propada.

Odpoved pogodbe o obvladovanju z Avto Celje je po neuradnih informacijah le eden od pogojev, ki so jih celjskemu holdingu postavile banke upnice. Zupanc je moral tako razdreti tudi nekatere delniške posle, ki jih je sklenil, tik preden se je z bankami začel dogovarjati o dolgoročnem reprogramiranju posojil. Hyundai Auto Zagreb je tako od Zupanca in njegove družbe Dakont odkupil okoli 12-odstotni paket delnic PSZ, obenem je PSZ od svoje hrvaške hčere kupil tudi slabih sedem odstotkov delnic Avta Celje. Prek teh poslov je po dostopnih podatkih Zupanc vrnil 1,5-milijonsko dolgoročno posojilo, ki ga je Dakont najel pri Hyundai Auto Zagreb in s katerim je financiral nakup 21-odstotnega deleža hrvaške družbe. Zupanc je štiri odstotke delnic PSZ prenesel tudi na hrvaško nepremičninsko družbo Domino (v lasti PSZ) in tako nekoliko znižal svoje neposredno lastništvo v holdingu PSZ.

Med zahtevami bank je bila tudi dokapitalizacija Avta Celje s pretvorbo bilančnega dobička v osnovni kapital družbe, vendar so to preprečile dodatne oslabitve, ki so jih morali oblikovati v celjskem distributerju vozil. Konec maja je vodenje Avta Celje od Jožefa Fidlerja prevzelBranko Šibakovski, dolgoletni poslovni partner Zupanca in direktor družbe Protej (večinska lastnica Skupine ACH). »Na predlog novega direktorja smo opravili revizijo polletnih rezultatov, ki je odkrila nekatere nepravilnosti. Zaradi tega nekdanjemu direktorju nismo podelili razrešnice,« nam je povedal Zelenović, ki podrobnosti ni želel komentirati.

Banke so holdingu PSZ odobrile za 31 milijonov evrov posojil, celotni skupini pa še okoli 40 milijonov evrov več. Največ, in sicer kar okoli 24 milijonov evrov posojil, so družbe iz Skupine PSZ najele pri Abanki Vipi, okoli 19 milijonov evrov pa pri NLB. Za šest milijonov evrov posojil je Skupina PSZ najela tudi pri avstrijski Raiffeisen, le nekaj manj pa pri italijanski bančni skupini Unicredit. Banke imajo svoja posojila v veliki meri zavarovana z nepremičninami Skupine PSZ v Sloveniji in na Balkanu, ki jih ocenjujejo na 50 do 80 milijonov evrov. Za posojila je moral PSZ zastaviti tudi Avto Celje, Hotel Marita, Mejo Šentjur in delnice Telekoma Slovenije ter Banke Celje pa tudi terjatve do kupcev in zaloge vozil ter rezervnih delov. PSZ je obenem nekatere svoje nepremičnine zastavil tudi za nekaj manj kot 100.000 evrov posojila, ki ga je pri eni od bank najel Zupanc. PSZ jamči tudi za posojilo Poštne banke Slovenije v višini 1,75 milijona evrov, ki ga je najela družba Aholding, ki ima že od konca leta 2005 blokiran svoj edini transakcijski račun. Aholding sicer premore vsega 18.000 evrov premoženja, njen večinski lastnik je Zupanc, slabih osem odstotkov družbe pa je v lasti Šibakovskega.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.