Pri zlomu delnice sodelovali Agrokorjevi stari znanci

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 06. 12. 2013 Stran: 9

Mercator

Pri strmem padcu vrednosti delnice Mercatorja, ki je med minulim petkom in torkom izgubila kar četrtino svoje vrednosti, so imeli pomembno vlogo zlasti akterji, ki imajo tesne poslovne vezi s hrvaškim Agrokorjem.

Pri strmem padcu vrednosti delnice Mercatorja, ki je v zgolj treh borznih dneh izgubila četrtino svoje vrednosti, so imeli pomembno vlogo hrvaški pokojninski skladi, neznani investitor, ki se skriva za fiduciarnim računom avstrijske Unicredit, ter družba Argonos, ki je v zadnjem času aktivno klicala male delničarje Mercatorja in s tem še dodatno prispevala k povečanju prodajnega pritiska na borzi. Gre torej za akterje, ki so posredno ali neposredno tesno povezani s hrvaškim Agrokorjem, ki bo padec vrednosti Mercatorjeve delnice po vsej verjetnosti izkoristil za dodaten pritisk na upnike slovenskega trgovca. Prav ti imajo v rokah škarje in platno, saj bodo brez njihovega sodelovanja Agrokorjevi načrti ostali le mrtva črka na papirju.

Zadnji podatki iz delniških knjig kažejo, da so hrvaški pokojninski skladi sredi minulega tedna praktično ustavili nakupe Mercatorjevih delnic, ki naj bi jih hranili prav za Agrokor. Hkrati z umikom daleč največjega kupca Mercatorjevih delnic pa se je bistveno povečalo tudi število malih delničarjev, ki so želeli prodati svoje delnice. Namesto hrvaških pokojninskih skladov so na nakupno stran stopili neznani investitorji, ki se skrivajo za fiduciarnimi računi Hypo banke in Unicredita, sicer ene ključnih Agrokorjevih financerk. Ti investitorji so iz ure v uro svoja nakupna naročila premikali na nižje vrednosti in s tem poskrbeli, da se tečaj delnice naenkrat ni preveč znižal. Če bi se namreč zgodilo to, bi Ljubljanska borza zaradi prevelikega odstopanja cene delnice avtomatično prekinila trgovanje.

 

Kot kažejo naše analize, se je za prodajo svojih delnic Mercatorja prav med minulim petkom m torkom odločilo nadpovprečno veliko število malih delničarjev, ki imajo svoje delnice še iz časa privatizacije. Prav ti delničarji pa so bili v zadnjih dneh tudi tarča telefonskih klicev mariborske podružnice Argonosa, odvisnega borznega posrednika Alte Invest. Pri tem morda ni naključje, da je Alta v večinski lasti Publikuma, ki je eden izmed ključnih svetovalcev Agrokorja. »Več malih delničarjev Mercatorja je v zadnjih dneh prejelo telefonske klice svetovalcev, ki so jih obvestili o padanju vrednosti delnice, obenem pa jih vabili tudi na informativni razgovor,« nam je povedal predsednik združenja malih delničarjev VZMD Kristjan Verbič, ki opaža povečano število klicev malih delničarjev Mercatorja zlasti iz okolice Ptuja in Maribora. V povprečju je bilo v zadnjih mesecih z Mercatorjevimi delnicami dnevno sklenjenih le nekaj več kot deset borznih poslov, v času strmega padca tečaja pa skoraj trikrat več.

Čeprav so očitno prav klici Argonosa poskrbeli za paniko med malimi delničarji Mercatorja, je izvršni direktor Alte Invest Matjaž Albreht prepričan, da aktivnosti njihovega odvisnega borznega posrednika »niso imele pomembnejšega vpliva«. Kot zatrjuje, je Alta med minulim petkom in tem torkom prek vseh svojih odvisnih borznih posrednikov odprla le 16 trgovalnih računov, v tem obdobju pa opravila le osem prodaj Mercatorjevih delnic (od tega tri po naročilu Argonosa). Kot še zatrjuje Albreht, v Argonosu vlagateljem, ki so prišli na informativni sestanek, niso priporočali nakupa, prodaje ali držanja Mercatorjevih delnic, temveč so jih le seznanili z njihovimi možnostmi oziroma jim predstavili storitve Alte Invest.

Po neuradnih informacijah naj bi v Argonosu, potem ko se je tržna kapitalizacija Mercatorja v treh dneh znižala za visokih 82 milijonov evrov, prenehali klicati Mercatorjeve delničarje. Skoraj hkrati, ko so v Argonosu zaključili svoje aktivnosti, pa se je zmanjšal tudi prodajni pritisk ter s tem število dnevno sklenjenih poslov. Z delnicami Mercatorja se je tako v sredo trgovalo po ceni okoli 58 evrov, zadnji včerajšnji posli pa celo slabih sedem odstotkov višje oziroma pri 62 evrih za delnico.

Trgovanje z delnicami Mercatorja in nenavadno sosledje dogodkov pa očitno vsaj za zdaj še ne motita Agencije za trg vrednostnih papirjev (AT-VP). Na izrecno vprašanje, ali nameravajo preveriti trgovanje z Mercatorjevimi delnicami, nam na ATVP včeraj niso odgovorili, češ da gre za zaupne informacije. Sedanje dogajanje z delnico Mercatorja ima sicer več vzporednic z dogodki z začetka lanskega leta. Spomnimo, da so hrvaški pokojninski skladi skozi celotno leto 2011 kupovali Mercatorjeve delnice in jih s svojimi nakupi zadrževali med 160 in 180 evri za delnico. Toda februarja 2012, le teden dni preden je Agrokor umaknil svojo ponudbo za nakup Mercatorja, so hrvaški pokojninski skladi nenadoma ustavili svoje nakupe in s tem delnico slovenskega trgovca spustili vse do 125 evrov za delnico. Direktor ATVP Damjan Žugelj je sicer zatrjeval, da so na agenciji zaradi suma zlorabe notranjih informacij preverili trgovanje z Mercatorjevimi delnicami, vendar očitno niso odkrili nobene nepravilnosti. Toda sredi letošnjega leta so kriminalisti NPU prav zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z Mercatorjevimi delnicami pridržali predsednika uprave NLB in nekdanjega člana uprave Unicredita Janka Medjo, kar v sila nelagoden položaj postavlja tudi ATVP, ki je zadolžena prav za nadzor nad kapitalskim trgom.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.