Hoteli Bernadin - zavod za zaposlovanje kadrov iz Save?

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Šuligoj Boris Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 04. 12. 2013 Stran: 9

Sinergija po Savino Kranjska družba ima majhen lastniški delež, vendar glavno besedo v portoroškem turizmu, zato pospravlja kadre

Portorož - Ko v portoroškem turizmu slišijo za besedo sinergija, jim gredo dlake pokonci, saj se dobro spomnijo, kam so jih pripeljale te besede, ki jih je pred desetletjem pogosto uporabljal Igor Bavčar. Se v portoroških Hotelih Bernardin res dogaja kadrovska čistka, v kateri odstavljajo stare, pravijo jim »Vojničeve«, kadre in nameščajo »Savine«?


Vprašanje o sinergiji in čistkah je vzniknilo minule dni, potem ko se je najprej zgodila zamenjava v vrhu Hotelov Bernardin in prejšnji teden še v vrhu Istrabenza Turizem. Nekaterim zaposlenim iz Skupine Hoteli Bernardin so se neusmiljeni kadrovski posegi uprli. »Odpustili so deset redno zaposlenih in zaposlili vsaj 15 novih. To pomeni, da varčevanje in racionalizacija nista razlog za odpuščanje,« nam je povedal nekdo od zaposlenih, ki so mu prekinili redno zaposlitev. Lani in letos so odšli: Daniel Koželj, direktor nabave, Zoran Lapov, izvršni direktor operative, Mirko Pire, direktor hotela Histrion, Samo Valič, direktor investicij, Irena Dežjot, vodja hotela Metropol, Stane Marchiotti, direktor Metropola Resort, Radovan Mikuletič, pomočnik uprave za finance ... Zdaj napovedujejo, da naj bi za direktorja marketinga pripeljali nekoga iz Hrvaške, sedanji direktor Borut Fakin pa bo ostal le vodja prodaje.

 

Na položaju direktorja nabave so maja letos najprej zaposlili Aleša Semeja iz Save, ki pa konec leta že odhaja, na njegovo mesto prihaja Valentina Božič (ki je tudi delala za Savo), ki je bila do prvega decembra direktorica operative. Direktor hotela Histrion je od aprila 2012 Emil Šink (ki tudi prihaja z Gorenjske), direktor investicij je bil Milan Bajželj iz Kranja, vendar se je po enem letu spri z upravo in na njegovo mesto so namestili Edija Grbca. Radovana Mikuletiča (ki so mu morali izplačati 300.000 evrov odpravnine) je pri financah nadomestil Marjan Babic, po njegovi prometni nesreči pa v finančni službi pri upravljanju z operativno likvidnostjo »pomaga« Desanka Katic (iz NFD), ki je med drugim tudi članica nadzornega sveta Hotelov Bernardin in članica NS holdinga Istrabenz. Nadzornici poleg dvojne funkcije v isti družbi očitajo, da je vplivala na zaposlitev svojega nečaka Miloša Katica v kontrolingu Hotelov Bernardin. Za predsednika uprave Hotelov Bernardin je nadzorni svet 14. oktobra imenoval Marka Jazbeca, ki je bil prej več let član uprave NLB, krajši čas tudi v upravi Intereurope in zelo si je prizadeval, da bi prišel v upravo Istrabenza. Jazbec je znan kot tesen sodelavec Mateja Narata, predsednika uprave holdinga Save, še iz časov, ko sta odločala o (danes spornih) finančnih poslih v NLB. Matej Narat je namestnik predsednika NS Hotelov Bernardin. Novi direktor pa je s seboj v Bernardin pripeljal tudi Vita Verstovška, nekdanjega drugega človeka Probanke in člana več nadzornih svetov. Jazbec ga je imenoval za svojega pomočnika pri pripravi programa finančnega prestrukturiranja Bernardina. Nihče od zaposlenih v Bernardinu ne ve, kdo to je, saj ga še niso videli v službi, plačo pa je že prejel.

Posebna zgodba je tudi Antonija Pire (iz Savine uprave), ki je bila članica uprave Hotelov Bernardin in je ob prihodu na to funkcijo zahtevala službeni Audi 6. Potem ko se je februarja upokojila, je sklenila pogodbeno delo za pregled poslovanja centrov dobrega počutja in za uvedbo črtne kode za osnovna sredstva. V službi za odnose z javnostmi nam Petra Baruca Zabukovec ni hotela potrditi, ali je res prejela 16.000 evrov honorarja za to delo, ker gre za osebne podatke.

Poleg temeljitih Savinih kadrovskih »izboljšav« v upravljavskih vrstah so nam nezadovoljni delavci Bernardina navedli nekaj primerov »varčevanja«. Da so za nakup cvetja in dekoracij v preteklih letih plačali 28.000 evrov, letos je cevtličarske posle prevzela Cvetličarna Spaans iz Radovljice in do oktobra letos računala 67.756 evrov. Petra Zabukovec je na ta podatek odgovorila, da so radovljiško cvetličarno najeli po odprtem razpisu in da je bila najugodnejši ponudnik. Namesto štirih varnostnikov so najeli portoroško družbo VVTN Varovanje, ki so ji v pol leta letos izplačali 127.064 evrov. Tudi v tem primeru nam Hoteli Bernardin niso navedli konkretnih podatkov, ampak odgovorili, da so poskrbeli za stroškovno učinkovitejši sistem varovanja. Na vprašanje, zakaj so študentskemu servisu ALT Maribor konec oktobra plačali 635.147 evrov in zakaj so prekinili sodelovanje z obalnimi študentskimi servisi, so odgovorili, da študentskemu servisu iz Maribora pripada 10 odstotkov naveden cene in da so s tem poenostavili poslovanje in znižali stroške.

Marko Jazbec, predsednik uprave, je včeraj odgovoril, da so v vseh primerih izbirali racionalnejšo rešitev, pri čemer se niso ozirali, ah' je dobavitelj iz lokalnega okolja. Njegova glavna naloga, pravi, je doseči dogovor z bankami upnicami o finančnem prestrukturiranju, saj jim Hoteli Bernardin dolgujejo približno 52 milijonov evrov.

Glede govoric, da naj bi Andrej Laznik (tudi kader Save in NFD), dosedanji sprva predsednik, potem član uprave Hotelov Bernardin, ki je postal 29. novembra predsednik uprave Istrabenza, poskušal povezati Hotele Bernardin z Istrabenzom Turizem iz Portoroža, so nam iz Savine službe za komuniciranje odgovorili, da je Sava manjšinski delničar v Hotelih Bernardin in manjšinski delničar v Istrabenzu, vendar so kljub temu zainteresirani za oplemenitenje naložbe in doseganje sinergijskih učinkov med družbama, kot jih omogoča zakonodaja.

Marko Jazbec pa je povedal, da zakonodaja na področju varovanja konkurence omejujejo takšno povezovanje pa tudi banke upnice so lahko občutljive, vendar bodo vsekakor stremeli k povezovanju nekaterih funkcij. Tako bi bilo po Jazbecu smiselno povezati marketinške nastope na trgu in morda še katere druge funkcije, vendar bodo vse te načine povezovanja skrbno proučili in uskladili z zakonom.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.