Sporno trgovanje z delnicami?

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: U.S. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Kronika Datum: 21. 11. 2013 Stran: 24

Preiskovalci naj bi opravili razgovor tudi z Markom Zidanškom

Na območju Celja, Ljubljane, Maribora, Kopra in Nove Gorice je bilo včeraj kar 31 hišnih preiskav tako zasebnih kot poslovnih objektov. Petim osumljenim kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so že včeraj zjutraj odvzeli prostost. Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki naj bi preiskoval Holding Slovenske elektrarne, naj bi se v zvezi s tem oglasil tudi v Celju pri Marku Zidanšku, direktorju Simbia, ki je sicer predsednik nadzornega sveta HSE. Po neuradnih podatkih naj bi Zidanška, ki je imel telefonsko številko nedosegljivo vse do zaključka redakcije, tudi pridržali.


Predstavnica za odnose z javnostmi v celjskem podjetju Simbio Helena Kojnik je potrdila eno prvih neuradnih informacij, da so se med včerajšnjimi preiskavami kriminalisti oglasili tudi na sedežu te celjske družbe. Po prvih, neuradnih informacijah naj bi bila, poleg Zidanška, med pridržanimi tudi generalni direktor HSE Blaž Košorok in poslovnež Bogdan Pušnik.

Povedali so ...

 

V HSE preko vodje službe komuniciranja Petje Rijavec zanikajo, da bi bila Košoroku odvzeta prostost ter dodajajo, da je preiskava povezana s tematiko malih delničarjev Premogovnika Velenje. »Preiskovalcem sem vsebinsko predstavil predmet spora z malimi delničarji Premogovnika Velenje glede odkupa delnic te družbe. V HSE smo se že pred časom odločili, da zaenkrat ne bomo šli v nakup delnic v lasti malih delničarjev, saj bi bil ta neutemeljen in nepotreben, ekonomsko nesmotrn in bi HSE povzročil poslovno škodo,« je v izjavi, ki so jo medijem poslali iz HSE, povedal Blaž Košorok.

Glede na delo, ki ga omenjeni opravljajo in številne govorice, naj bi kriminalisti preiskovali trgovanje z delnicami. Pri tem se, prav tako neuradno, omenja, da naj bi bile v igri delnice Premogovnika Velenje in pri tem poskus oškodovanja v višini za nekaj manj kot pet milijonov evrov. Vendar pa, kot je tudi slišati, do sklenitve tega posla z delnicami naj ne bi prišlo.

Mogoče je tudi zaradi tega včeraj v javnosti zaokrožila informacija, da naj bi bili kriminalisti tudi v nekaterih velenjskih družbah, povezanih s HSE. »Kriminalisti Premogovnika Velenje niso obiskali in tudi ne preiskujejo predsednika uprave dr. Milana Medveda, kot to navajajo določeni mediji, niti nikogar od 2 aposlenih,« so zatrdili v službi za odnose z javnostmi Skupine ftemogovnik Velenje. Neuradno pa smo dobili zagotovila, cla naj v tokratno preiskavo ne bi bili vključeni niti v velenjski poslovni enoti HSE niti v Termoelektrarni Šoštanj.

Tik pred zaključkom redakcije je izjavo o vpletenosti v preiskavo prek piarovske službe Simbia posredoval Marko Zidanšek: »Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v okviru preiskave, ki jo vodijo v povezavi s posli Holdinga Slovenskih elektrarn, opravili hišno preiskavo na mojem domačem naslovu in na sedežu družbe Simbio. Preiskava se v ničemer ne nanaša na poslovanje družbe Simbio ali Mestne občine Celje, ampak izključno na moje opravljanje funkcije predsednika nadzornega sveta HSE. Pri tem želim poudariti, da je sum, da naj bi pri opravljanju te funkcije storil karkoli nezakonitega, neutemeljen. Prepričan sem, da bo preiskava to tudi pokazala.«

(Ne)uradna pojasnila

Kot je uradno pojasnil Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), je bil del sredstev vložen v nakup delnic družbe iz Velenja. Zastopnik manjšinskih delničarjev naj bi napeljal odgovorni osebi slovenske družbe s področja elektroenergetike (neuradno gre za HSE) , da odkupi delnice po prevrednoteni vrednosti. Osumljeni naj bi si tako želeli pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist v vrednosti najmanj 4,8 milijona evrov. Na NPU so prav tako pojasnili, da je na podlagi lastne odločitve od kaznivega dejanja odstopil eden od osumljenih. Policija še preiskuje sum kaznivega dejanja pranja denarja.

Neuradno smo zvedeli, naj bi pri tem šlo za nameravano prodajo delnic Premogovnika Velenje Holdingu, od katere pa naj bi pozneje odstopil prvi človek HSE Blaž Košorok.

Preiskavo so usmerjali specializirani državni tožilci, ki domnevno vpletenim v kazniva dejanja očitajo, da naj bi povzročili škodo gospodarskim družbam s sedežem v Šempetru pri Gorici in v Ljubljani. Uradno so z Nacionalnega preiskovalnega urada potrdili, da so peterico pridržali, ker so morali v tem času zbrati vsa obvestila in dokumentacijo, ki naj bi podprla njihove sume o kaznivih dejanjih. Gre za kazniva dejanja, za katere kazenski zakonik predpisuje celo do osem let zapora.

Med pridržanimi naj bi se znašla tudi tudi nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo in predsednica nadzornega sveta Kada Andrijana Starina Kosem, po govoricah pa naj bi bil v dogajanje vpleten tudi Infond Holding, ki je bil v posredni lastni Pivovarne Laško.

Med ljudmi pa je vnovič slišati, da se v Sloveniji dogajajo odmevne kriminalistične preiskave po navadi na dan, ko se kaj pomembnega, na primer pričakovane interpelacije ministrom, dogajajo v politiki.

Policija nehote zmedla javnost

Istočasno s kriminalistično preiskavo, ki so jo izvajali v povezavi s Holdingom slovenskih elektrarn, pa je v Sloveniji včeraj potekala še ena preiskava, ki pa so jo vodili koprski kriminalisti. Zelo podobni podatki o preiskavah pa so povzročili nemalo zmede tudi na koprski policiji, ki je bila vso sredo zasuta z vprašanji, ah' gre za eno in isto zadevo.

Preiskava je prav tako potekala ravno na območju Kopra, Nove Gorice, Ljubljane, Maribora in Celja. Tudi v tem primeru je bilo opravljenih 31 hišnih preiskav, prav tako pa so pridržali pet oseb. S tem da so koprski kriminalisti preiskovali več kaznivih dejanj goljufij na škodo Evropske Skupnosti in kaznivo dejanje pranje denarja. Te preiskave naj bi bile povezane z domnevnimi nepravilnostmi v primorskem Cimosu.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.