Policija zaslišala vse vpletene razen nekdanjih nadškofov

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: V ospredju Datum: 19. 11. 2013 Stran: 4

Kronika / Sporni posli mariborske nadškofije

Kriminalisti so končali pogovore z vpletenimi v domnevno sporno preprodajo delnic MK Založbe. A med zaslišanimi ni bilo Antona Stresa in Franca Krambergerja, ki sta s temi posli mariborski nadškofiji zagotovila milijonsko finančno korist.

Primer domnevno sporne preprodaje delnic Mladinske knjige (MK) Založbe, s katerimi sta zdaj že upokojena nadškofa dr. Anton Stres in dr. Franc Kramberger mariborski nadškofiji zagotovila skoraj 1,3 milijona evrov dobička na račun drugih podjetij, je ponovno na mizi tožilcev. Ti se bodo morali odločiti, ali bodo tokrat zahtevali kazenski pregon ali pa bodo ovadbo (ponovno) zavrgli.

Kriminalisti policijske uprave (PU) Ljubljana so pred kratkim končali zaslišanja vpletenih v deset let stare posle z delnicami MK Založbe. Kot so povedali na PU Ljubljana, so poročilo konec minulega meseca že dopolnili in poslali okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani, kjer pa odločitve za zdaj še niso sprejeli. Spomnimo, da je tožilstvo pred tremi leti ovadbo malih delničarjev MK Založbe že zavrglo, kriminalisti pa tedaj po neuradnih informacijah niso zaslišali niti ene osebe, vpletene v posle z delnicami MK Založbe. Primer so na tožilstvu znova odprli šele, ko smo delniške malverzacije mariborske nadškofije avgusta letos razkrili v Dnevniku.

Šest oseb na pogovoru na policiji

S kom so tokrat kriminalisti opravili pogovore, na PU Ljubljana niso želeli pojasniti. Povedali so zgolj, da so »obvestila zbirali pri šestih osebah«. Toda med temi po dostopnih podatkih ni bilo ne Stresa ne Krambergerja, čeprav sta se oba podpisala pod vse domnevno sporne kupoprodajne pogodbe, edina, ki je imela korist od poslov z delnicami MK Založbe, pa je bila mariborska nadškofiia. Ta je namreč decembra 2003 od Krekove družbe kupila večji paket delnic MK Založbe in ga še isti dan s 600.000 evri dobička preprodala naprej Etolu. Zgodba se je ponovila februarja 2004, le da je nadškof ij a delnice kupila od NFD 1, dobiček pri tem poslu pa je bil še nekoliko večji. Milijonska sredstva, ki jih je s temi posli zaslužila Nadškofija Maribor, je zagotovil prav Zvon Ena, kije pokril tudi izgube nekaterih vpletenih v posle.

Tožilstvo ponovno odprlo primer 

Poleg obeh nekdanjih nadškofov so imeli pri preprodaji delnic MK Založbe pomembno vlogo tudi nekdanji predsednik uprave Zvona Ena Holdinga Simon Zdolšek, ki nam je pogovor s kriminalisti potrdil, nekdanja članica uprave Zvona Ena Mateja Vidnar Stiplošek, nekdanji predsednik uprave družbe za upravljanje NFD DZU Stanislav Valant, bivši direktor Etola Ivan Ferme ter nekdanja člana poslovodstva Krekove družbe za upravljanje (ta je dolga leta upravljala Zvon Ena) Franc Ješovnik in Roža Mlakar Kukovič.

Zakaj kriminalisti pogovorov z vpletenimi niso opravili že pred petimi leti, na policiji ne razkrivajo. Dokler avgusta letos teh poslov nismo razkrili v Dnevniku, delniške malverzaciie mariborske nadškofije pretirano niso zanimale niti tožilcev. Ker nam na vprašanja na tožilstvu in policiji niso želeli odgovarjati, smo v Dnevniku avgusta po zakonu o dostopu do javnih informacij zahtevali razkritje poteka prvotnega, že končanega predkazenskega postopka. Toda tik preden je minil rok, v katerem bi morali dobiti odgovore, so se na tožilstvu odločili, da primer ponovno odprejo in od policije zahtevajo dopolnitev poročila. Odprtje predkazenskega postopka so na policiji nato tudi izkoristili za zavrnitev naše zahteve po razkritju informacij, češ da bi to »škodovalo interesom predkazenskega postopka«.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.