Zavrgel ovadbo proti Cerkvi, zdaj mu grozi nadzor

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž,Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: V ospredju Datum: 06. 08. 2013 Stran: 3

Pravosodje / Tožilstvo

Tri dni po razkritju preprodaj delnic, ki so Nadškofiji Maribor v enem dnevu prinesle milijonsko finančno korist, je generalni državni tožilec Zvonko Fišer očitno podvomil o razlogih za zavrže nje ovadbe proti nekdanjima nadškofoma Antonu Stresu in Francu Krambergerju.

Po treh letih bi se lahko znova odprl primer vprašljive preprodaje delnic Mladinske knjige (MK) Založbe, s katero sta danes že upokojena nadškofa Anton Stres in Franc Kramberger Nadškofiji Maribor v enem dnevu brez vloženega evra zagotovila milijonsko finančno korist na škodo drugih družb. Nad okrožnim državnim tožilcem, ki je leta 2010 zavrgel kazensko ovadbo proti vpletenim v posle, bi bil lahko namreč v kratkem odrejen strokovni nadzor.

Na tožilstvu skopi s pojasnili

»Trenutno še potekajo postopki zbiranja podatkov, potrebnih za odločitev o morebitnih ukrepih za zagotavljanje in nadzor nad zakonitostjo, strokovno pravilnostjo in pravočasnostjo dela državnega tožilca, ki je zadevo obravnaval,« so nam včeraj, tri dni po razkritju poslov v Dnevniku, povedali na vrhovnem državnem tožilstvu pod vodstvom Zvonka Fišerja. Kateri tožilec je obravnaval primer in zakaj ga je zavrgel, ostaja neznanka, saj na ljubljanskem okrožnem tožilstvu na naša konkretna vprašanja niso želeli odgovoriti. Povedali so le, da je bila kazenska ovadba, ki so jo podali mali delničarji MK Založbe, zavržena. Na čelu tega tožilstva je sicer že od septembra 2008 Tamara Gregorčič, kamor jo je imenovala Fišerjeva predhodnica Barbara Brezigar.

Policija: Posameznih primerov ni mogoče pavšalno enačiti

 

Kako je potekala preiskava delniških poslov mariborske nadškofije, niti na ljubljanskem okrožnem tožilstvu niti na Policijski upravi (PU) Ljubljana ne pojasnjujejo. Na PU Ljubljana nam niso želeli odgovoriti niti na vprašanje, koliko prič so sploh zaslišali. Iz njihovih pojasnil izhaja, da med zaslišanimi Stresa in Krambergerja ni bilo. Čeprav je moč potegniti številne vzporednice med posli nekdanjih nadškofov in posli, zaradi katerih so bili Bine Kordež, Igor Bavčar in Boško Šrot (ne)pravnomočno obsojeni na večletne zaporne kazni, na policiji pravijo, da »ni mogoče tako pavšalno enačiti posameznih primerov gospodarskega kriminala«.

»Preiskava, ki so jo vodili kriminalisti PU Ljubljana, se je tako kot vse druge preiskave vodila v skladu z veljavno zakonodajo in kriminalistično stroko,« so povedali na PU Ljubljana in dodali, da so z vsemi zbranimi obvestili seznanili pristojno tožilstvo, kije prijavo 16. junija 2010 zavrglo. Na vprašanje, ali bodo preverili potek postopka in morebitno opustitev dolžnih ravnanj, niso odgovorili.

Na pojasnila mariborske nadškofije še vedno čakamo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.