Za ceno ene od hčera bi umaknili tožbe in izstopili iz lastništva

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 02. 08. 2013 Stran: 8

Premogovnik Velenje

Mali delničarji so iz lastništva Premogovnika Velenje ter od odškodninskih tožb, ki so jih vložili proti vodilnim v skupini HSE, zdaj pripravljeni odstopiti že za ceno katere od nestrateških hčera velenjske družbe.

Male delničarje Premogovnika Velenje s Francem Gajškom in Bogdanom Pušnikom na čelu očitno mineva potrpljenje in si želijo nemudoma izstopiti iz lastništva velenjske družbe.

MP Naložbe, luksemburška Towra in Intertrade ITC so namreč na premogovnik naslovili zahtevo za razširitev dnevnega reda skupščine, na kateri bodo delničarji konec meseca odločali tudi o podelitvi pooblastila upravi za nakup lastnih delnic. Po predlogu malih delničarjev bi moral premogovnik za 10-odstotni delež lastnih delnic odšteti visokih 11 milijonov evrov, saj so ceno dokapitalizacijske delnice določili pri 40,8 evra, kar je identično knjigovodski vrednosti delnice. Toda nakupa lastnih delnic velenjska družba ne bi izvedla z denarjem, temveč z delnicami katere od svojih hčerinskih podjetij, ki bi bile prav tako ovrednotene po knjigovodski vrednosti. »Namesto hčerinskih podjetij, ki ne sodijo v njegovo osnovno dejavnost, bi Premogovnik Velenje dobil lastne delnice. S temi delnicami bi lahko nato poravnal svoje terjatve do HSE, ki bi na ta način brez kakršnega koli denarnega toka končno zaprl lastništvo Premogovnika Velenje,« je zahtevo malih delničarjev utemeljil njihov odvetnik Vladimir Bilič. »Ker bi odkup delnic potekal brez denarnega toka, bi bilo za HSE smiselno, da predlog podpre. V kolikor se to ne bo zgodilo, pa bo to jasno znamenje, da nimajo nikakršnega interesa za konsolidacijo lastništva Premogovnika Velenje in končanje spora z malimi delničarji,« nam je še dejal Bilič.

 

Premogovnik Velenje bi male delničarje sicer lahko dejansko izplačal le s svojo hčerinsko družbo PV Invest, saj so njegove preostale hčerinske družbe bodisi premajhne bodisi preveč vpete v poslovanje družbe. PV Invest se sicer ukvarja z urejanjem okolja, gradbenim inženiringom ter geodezijo, v lasti pa ima tudi 60-odstotni delež zimsko-letnega turističnega centra Golte.

V zameno za odkup njihovih delnic bi morali mali delničarji avtomatično odstopiti tudi od 17,4-milijonske odškodninske tožbe, ki so jo že konec lanskega leta vložili proti 13 odgovornim osebam v skupini HSE, med katerimi sta tudi predsednik in član uprave Premogovnika Velenje Milan Medved in Vladimir Malenkovič. Posebna revizija, ki so jo že pred časom zahtevali mali delničarji, je namreč ugotovila, da je premogovnik med letoma 2005 in 2009 lignit Termoelektrarni Šoštanj prodajal pod ceno. Cena lignita je, kot izhaja iz revizije, tedaj rasla bistveno počasneje od cene električne energije, ki jo je TEŠ v istem obdobju prodajal HSE. Toda ker je HSE na lanskoletni skupščini preprečil vložitev tožbe, so to storili kar mali delničarji. Ker pa so ti tožbo vložili v imenu in za račun družbe, bi moral zdaj vse stroške pokriti Premogovnik Velenje. Okrožno sodišče v Celju je premogovniku pred kratkim že naložilo plačilo 515.000 evrov predujma, ki bi pokril pravne stroške do pravnomočne sodbe, vendar so se v družbi na odločitev prvostopenjskega sodišča pritožili.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.