Pilot je postal član uprave Aerodroma

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja,Žerdin Ali Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 18. 07. 2013 Stran: 3

Kadrovanje Iztok Podbregar, nekdanji direktor Sove, bo na ljubljanskem letališču skrbel za varnost

Ljubljana - Kadrovska širitev uprave Aerodroma Ljubljana se časovno ujema z načrtovanjem največje investicije v zgodovini letališča. Nadzorni svet pričakuje, da bo Iztok Podbregar, ki je kot vojak dosegel čin generalpodpolkovnika, v upravi skrbel tudi za sodelovanje s policijo in vojsko.


Nadzorni svet Aerodroma Ljubljana (AL) je včeraj opravil pogovor z Iztokom Podbregarjem, v popoldanskih urah pa ga je imenoval za tretjega člana uprave. Tako bo imela ob Zmagu Skobirju in Bernardi Trebušak uprava letališča odslej še enega člana.

Podbregar prihaja v upravo Aerodroma Ljubljana v času, ko se njegovi lastniki odločajo o daleč največji naložbi v zgodovini družbe - gradnji novega potniškega terminala. Terminal 2 bo lahko sprejel ter odpravil 1800 potnikov na uro in se bo raztezal na dobrih 31.000 kvadratnih metrih površin. Za primerjavo: obstoječi terminal jih zdaj sprejme 350 na uro. Lani je čez letališče potovalo približno 1,2 milijona potnikov, daleč največ (1,67 milijona) pa v letu 2008, ko je Slovenija predsedovala Evropski uniji.

 

»Gospod Podbregar bo kot član uprave skrbel za področje varnosti in kritične infrastrukture na letališču (signalne naprave, letališka steza, op. p.) ter za povezane sisteme, nujne za delovanje letališča, kot sta policija, vojska in podobno,« je izjavil predsednik NS Milan Perovič. Vprašanja, ali je bilo Podbregarjevo imenovanje politično, ni hotel komentirati.

Za gradnjo (za zdaj) 56-milijonske naložbe ima AL že odobrenih 14,4 milijona evrov evropskih sredstev, vendar pa se vsi ne strinjajo z naložbo. Mali delničarji, denimo, menijo, daje investicija »predimenzionirana« glede na dejanske potrebe aerodroma v tem trenutku. Tudi novi nadzorniki včeraj niso zavzeli dokončnega stališča o gradnji, temveč bo o novi naložbi odločala skupščina Aerodroma Ljubljana, predvidoma konec avgusta.

Politično motivirano?

Ugibanja, ali je Podbregarjevo imenovanje politično motivirano, je povezano z dejstvom, da je leta 2012 nekaj mesecev vodil tedaj že zunajparlamentarno LDS. Po treh mesecih je s funkcije predsednika stranke odstopil. Podbregarja z letali povezuje dejstvo, da je po osnovni izobrazbi vojaški pilot; nekaj mesecev pred osamosvojitvijo je zapustil JLA, v TO pa se je zaposlil kmalu po osamosvojitveni vojni. V Slovenski vojski je Podbregar hitro napredoval; leta 1998 je bil že načelnik generalštaba. Leta 2001 je postal svetovalec za nacionalno varnost predsednika vlade Janeza Drnovška, potem pa je za štiri leta prevzel vodenje Slovenske obveščevalnovarnostne agencije, Sove. Podbregar je zadnja leta služboval kot redni profesor na več fakultetah.

Bazen za gospodarske menedžerje

Podbregar ni edini visoki uslužbenec obveščevalno-varnostnih struktur, ki se je v zadnjih letih preselil v gospodarstvo. Sebastjan Selan, ki je Sovo vodil med letoma 2010 in 2012, je pred letom dni postal direktor Marine Portorož, 9. maja letos pa je prevzel še vodenje Term Čatež. Andrej Lovšin, ki je bil do leta 1994 direktor varndstne službe obrambnega ministrstva, pa je leta 2006 za tri leta prevzel vodenje koprske logistične družbe Intereuropa.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.