Rotnik vnovič pridržan

NatisniNatisni

Medij: Žurnal24 Avtorji: Centralna redakcija Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Slovenija Datum: 14. 06. 2013 Stran: 6

Blok 6. Tokrat kriminalistov ni zanimal Alstom, ampak premog.

Preiskava. Celjski kriminalisti so včeraj zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravili več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Celje, Ljubljana in Murska Sobota. Pri tem so odvzeli prostost dvema 45-letnima moškima, doma z območij Velenja in Ljubljane. Po neuradnih podatkih naj bi bila pridržana nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik in Bogdan Pušnik, lastnik borznoposredniške hiše (BPH) Medvešek Pušnik in Rotnikov osebni prijatelj.

Gre za premog?

Oba bi lahko povezovalo več zgodb, vse pa vodijo v rudnik Velenje, v katerem je BPH prek satelitov eden od večjih manjšinskih lastnikov. Pušnikov brat (bivši nadzornik v BPH in dveh družbah lastnicah deležev v Premogovniku Velenje) Ivan Pušnik je denimo svetoval Gorenju pri nakupu indonezijskega premoga. Eden od načrtov, ki se je omenjal pred leti, je bil tudi, da bo velenjski lignit zaradi premajhne kalorične vrednosti za novi blok v Šoštanju treba mešati z indonezijskim premogom. Podatki Rotnika in brata Pušnik bi bilo mogoče povezati tudi s poskusom odkupa deleža manjšinskih lastnikov Premogovnika Velenje, ki so zahtevali petkratno ceno za svoje deleže. o kakovosti in zalogah premoga so bili večkrat spremenjeni.

Poti vodijo tudi v Te-tol

Indonezijski premog je Gorenje dobavljalo Termoelektrarni Toplarni Ljubljana (Te-Tol), zanimivo pa je, da je Alstom Hrvaška prek Petra Kotarja in podjetja Sol Intercontinental prav tako poslovno sodeloval s Te-Tolom. Ko so junija lani preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili tri hišne preiskave v povezavi z gradnjo bloka 6, so se oglasili tudi pri Kotarju, ki naj bi imel odločilno vlogo pri izbiri Alstoma kot dobavitelja opreme za šesti blok.

"Preiskave potekajo zaradi sumov različnih nepravilnosti pri vodenju in organiziranju gospodarske dejavnosti v poslovnem sistemu Teša, med njimi tudi na projektu izgradnje bloka 6," je včeraj pojasnila Milena Tribulin s Policijske uprave Celje. Kot je dodala, gre za sume kaznivih dejanj zlorabe položaja, ponareditve oziroma uničenja poslovnih listin in poneverb.

Pušnika so kriminalisti kmalu izpustili iz pridržanja, Rotnik pa je po peturni hišni preiskavi in zaslišanju na policijski postaji ostal v pridržanju do zaključka redakcije.

Hočejo več

Pritiski. Mali delničarji okrog družb, povezanih s Pušniki, ki jih zastopa Vladimir Bilič, so zahtevali tudi presojo državnega poroštva za gradnjo bloka 6, ker se niso strinjali s ceno lignita, po kateri bi ga Teš odkupoval od Premogovnika Velenje.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.