Mali delničarji prevetrili nadzornike

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji, ZPRE-1 zakon o prevzemih, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 12. 06. 2013 Stran: 9

Zavarovalnica Triglav bo morala letos na zahtevo države delničarjem izplačati kar dva evra bruto dividende za delnico, kar je še enkrat toliko, kot je predlagala uprava, ki z današnjim dnem dobiva nove nadzornike. Med njimi kljub drugačnim napovedim ne bo Mihaela Permana.

Malim delničarjem Zavarovalnice Triglav na čelu z društvom MDS Rajka Stankoviča, Alto Skupino, švedsko družbo za upravljanje East Capital in hrvaškimi pokojninskimi skladi je uspelo predčasno zamenjati vse člane nadzornega sveta, ki jim je pot vanj februarja tlakoval Franci Matoz, osebni odvetnik nekdanjega premierja Janeza Janše.

Čeprav država zaradi kršitve zakona o prevzemih na včerajšnji skupščini ni smela glasovati, so ji mali delničarji prepustili tri mesta v nadzornem sveta. Kot predstavniki države bodo danes svoj štiriletni mandat nastopili nekdanji direktor Adriatica Matija Blažič, ki velja za kader PS, ter člana uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod) Matej Runjak in Gregor Kastelic iz banke ING, ki sodita v kvoto Državljanske liste. Kot kandidat Alte Skupina in East Capital je bil za novega nadzornika imenovan Mario Gobbo, ki je bil v preteklosti zaposlen v mednarodni finančni korporaciji (IFC). Stankovič je med nadzornike prišel v imenu MDS, hrvaške pokojninske sklade, ki jim je sredi marca tri odstotke delnic Triglava prodala NLB, pa bo v njem zastopal Dubravko Štimac, član uprave hrvaške pokojninske družbe PBZ Croatia Osiguranje. Po prvotnih načrtih bi moral v nadzornem sveta ostati Mihael Perman, vendar je MDS z nasprotnim predlogom dosegel tudi njegovo razrešitev. Vsi predlagani nadzorniki so na skupščini dobili več kot 90-odstotno podporo, kar nakazuje, da jih je podprla tudi večina preostalih delničarjev, vključno s člani uprave Triglava, ki so na skupščini zastopali nekatere male delničarje.

 

Zavarovalnica Triglav bo morala letos za izplačilo dividend nameniti rekordnih 45 milijonov evrov oziroma dva evra bruto za delnico. Uprava je sicer predlagala izplačilo polovico nižje dividende, društvo MDS pa izplačilo 1,44 evra bruto dividende za delnico, vendar je bil nato na skupščini potrjen nasprotni predlog Soda. Glede na včerajšnjo borzno ceno bo dividendna donosnost delnice Triglava znašala skoraj enajst odstotkov, kar je bistveno nad povprečjem panoge. Andrej Slapar, ki po razrešitvi Matjaža Rakovca začasno vodi Zavarovalnico Triglav, se do nasprotnega predloga države včeraj ni želel jasno opredeliti. Povedal je le, da se mu glede na še vedno zaostrene razmere zdi ustrezen prvotni predlog uprave, saj naj bi v večji meri sledil tudi dividendni politiki Triglava.

Samo država bo v obliki dividend za svoj dvotretjinski delež prejela kar 28,4 milijona evrov bruto dividend, od česar bo slabih 16 milijonov evrov prejela pokojninska blagajna. Včerajšnja skupščina je še dodatno potrdila, da seje predsednik uprave NLB Janko Medja prenaglil, ko je marca tri odstotke delnic Triglava brez vsakršne premije prodal hrvaškim pokojninskim skladom in nekaterim drugim investitorjem, ki se skrivajo za fiduciarnimi računi hrvaških bank. Če bi NLB obdržala svoj paket delnic Triglava, bi samo v obliki dividend letos dobila 1,4 milijona evrov, včeraj pa je bil omenjeni paket delnic na borzi vreden že 1,4 milijona evrov več, kot je zanj iztržil Medja (dobrih enajst milijonov evrov).

Slapar se včeraj sicer ni mogel izogniti vprašanjem malih delničarjev glede sumov nepravilnosti pri nakupu mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov ter domnevno spornih poslov v srbski hčerinski zavarovalnici. »Trenutno potekajo notranje revizije, o katerih sproti poročamo tudi nadzornemu sveta, in ko bodo izsledki znani, bomo ustrezno ukrepali,« je pojasnil Slapar. Kot je še dodal, so poslovni prostori, v katerih je v preteklosti poslovala njihova srbska hčerinska zavarovalnica, trenutno prazni in za njih iščejo nove najemnike oziroma kupca.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.