Kaj čaka Triglav

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Tomaževič Vesna,Smrekar Iskrić Tanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 12. 06. 2013 Stran: 3

Poleg največje državne banke je nove nadzornike dobila tudi največja državna zavarovalnica Triglav. Ali to pomeni, da bo Triglav počistil z luknjami na Balkanu, postavil stabilno upravo in podpiral privatizacijo?

Triglav je namreč ena izmed družb, ki se bodo predvidoma konec septembra znašle na novem, razširjenem seznamu vlade za prodajo. Nadzorniki na prodajo sicer nimajo neposrednega vpliva, je pa gotovo privatizacija lažja, če skupaj z upravo to podpirajo in ne ovirajo potrebnih postopkov. Novi nadzorniki naj bi bili večinoma privatizaciji naklonjeni. Tudi tisti, ki naj bi v NS prišli na željo države, ki sicer nima glasovalnih pravic.

Kdo so novi nadzorniki

Rajko Stankovič; čeprav predstavnik društva malih delničarjev MDS velja za precej kompromisnega. Nekateri delničarji naj bi mu zamerili, ker naj bi na skupščini v zadnjem hipu predlagal nove nadzornike, ki so bili tudi imenovani, in ne tistih, kijih je pred časom predlagal sam.

Dubravko Štimac, delničar Triglava, sicer predsednik uprave PBZ Croatie Osiguranja; z državo naj ne bi imel nobene zveze, zanimala naj bi ga poslovanje in donos za delničarje, Mario Gobbo, neodvisni svetovalec, ki gaje predlagala Alta, sicer finančnik z mednarodnimi izkušnjami vbankah; z državo nima zveze. Gregor Kastelic, ki je že bil član predzadnjega NS Triglava, zaposlen v londonski ING Bank; v stari NS je prišel na željo Državljanske liste, zdaj na željo Soda. Velja za naklonjenega privatizacijam.

 

Matej Runjak, član uprave Soda in nekdanji direktor direktorata za javno premoženje in finančni sistem na ministrstvu zafinance (v času Janeza Šušteršiča), prav tako velja za naklonjenega privatizaciji.

Matija Blažič, z zavarovalniškimi izkušnjami iz Adriatica, naj bi tokrat zastopal državo. Velja za človeka Pozitivne Slovenije in naj bi bil največje presenečenje včerajšnje izvolitve. Glede politične opredeljenosti trdi, daje nepomembna in o njej ne govori, češ da so pomembne njegove kompetence.

Kaj bo treba na Triglavu urediti

V zadnjih 12 letih se je zamenjalo sedem predsednikov uprav, zadnji je bil Matjaž Rakovec, ki gaje nasledil dotedanji član uprave Andrej Slapar. Menda naj bi Slapar v upravi ostal, ni še jasno sicer, ali kot predsednik. Z novimi nadzorniki je menda zadovoljen. Ti naj ne bi bili tako razdvojeni kot nekdanji nadzorniki, ki so se na položajih obdržali dva meseca in jih je vodil nekdanji šef AZN Mihael Perman.

Nadzorniki naj bi se usmerili predvsem v nadaljevanje rasti dobička, ne pa toliko v rast premij, ki že nekaj časa upadajo, ocenjujejo viri. Klestili naj bi stroške, tudi trženja.

V upravo naj bi imenovali človeka, ki bi saniral položaj na Balkanu, pričakujejo nekateri delničarji. Predvsem v Srbiji naj bi bil položaj nestabilen - Triglavbo svojo hčero spet dokapitaliziral s 4,7 milijona evri. Na denar IFC menda na Balkanu ne gre več računati.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.