Delničarji bi povsem oželi Telekom Slovenije

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: D. T. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 11. 06. 2013 Stran: 7

Mali delničarji s skupaj blizu šestimi odstotki kapitala (Modra zavarovalnica, Intersvet, skladi KD, Perspektiva FT, NFD 1, DBS, pokojninska družba A in kritni sklad PPS ter oba holdinga Vizija) za julijsko skupščino delničarjev Telekoma Slovenije predlagajo, da sme družba v roku treh let dokupiti do deset odstotkov vseh svojih delnic. Telekom Slovenije ima trenutno v lasti že 0,46 odstotka lastnih delnic. Prav tako isti delničarji predlagajo izplačilo skupne dividende v višini dvanajst evrov bruto na posamezno delnico namesto trenutno predlaganih 5,16 evra bruto. Marca je že bilo izplačanih za 24 milijonov evrov vmesnih dividend ali 3,7 evra bruto na posamezno delnico, zdaj omenjeni delničarji Telekoma predlagajo izplačilo dodatnih 8,3 evra bruto na posamezno delnico oziroma skupno še domala 54 milijonov evrov.

 

Tako bi v Telekomu Slovenije, ki naj bi ga država (ta je skupaj s Sodom in Kadom 72,4-odstotna lastnica Telekoma) kmalu začela prodajati, za letošnje dividende skupno namenili kar 78 milijonov evrov, 22,8 milijona evrov bilančnega dobička pa prenesli v naslednje leto. Predlagatelji menijo, da z izplačilom dividend ne bi smelo biti težav glede na visok prosti denarni tok, pričakovano višino naložb ter dividendno donosnost regijskih nacionalnih operaterjev, prav tako pričakujejo, da bo lahko Telekom Slovenije navkljub izplačilu večjega dela bilančnega dobička normalno opravljal vse potrebne investicijske in razvojne aktivnosti ter zagotavljal donos na kapital v načrtovanih okvirih. Ker za zdaj država in nekateri z njo povezani delničarji v Telekomu še nimajo glasovalnih pravic, imata oba predloga malih delničarjev na julijski skupščini veliko možnosti, da bosta tudi izglasovana.

Telekomovi delničarji naj bi na skupščini 1. julija namesto odstopljenih Matjaža Janše in Mihe Kljuna za nadzornika imenovali dr. Marka Hočevarja, profesorja za računovodstvo in revizijo na ljubljanski ekonomski fakulteti, ter Jožeta Palčnika, direktorja občinske uprave v Šentjurju. Potrjevali naj bi tudi nadzorniška plačila, kjer naj bi nadzornikom ob sejninah pripadlo še 14 tisoč evrov bruto plačila za opravljanje funkcije, predsedniku nadzornega sveta (trenutno je to Borut Jamnik, sicer tudi predsednik uprave Modre zavarovalnice) pa 21 tisoč evrov bruto.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.