V znamenju visokih dividend

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Topla Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 08. 06. 2013 Stran: 8

BORZNI TEDEN

Ker so nekateri lastniki slovenskih borznih podjetij na čelu s slovensko državo v težki finančni situaciji, je letos veliko (nasprotnih) predlogov, s katerimi se skuša dvigovati izplačilo dividend. Pričelo se je na aprilski skupščini Petrola. Že v prvotnem predlogu same uprave in nadzornega sveta največje slovenske energetske družbe je bil predviden dvig bruto dividende z lanskih 8,25 na letošnjih 8,50 evra na posamezno delnico, a na sami skupščini je bil znesek dodatno povišan na 10 evrov ali na skupni bruto znesek 20,62 milijona evrov. Tudi v Salusu je bilo za letos sprva skupaj z vmesno dividendo predvideno izplačilo 25 evrov bruto na posamezno delnico, na sami skupščini pa je državni Sod uspel s predlogom 30 evrov bruto dividende ali v skupni višini 3,65 milijona evrov. Društvo malih delničarjev VZMD je ta teden uspelo z nasprotnim predlogom pri delitvi dividend Cinkarne Celje, kjer sprva izplačilo ni bilo predvideno, na koncu pa so delničarji potrdili izplačilo 6,50 evra bruto na posamezno delnico ali skupno 5,28 milijona evrov. Precej višjo dividendo (za prednostno delnico 0,74 in za navadno delnico 0,63 evra) od prvotno predlagane so izglasovali v četrtek tudi delničarji ljubljanskega Aerodroma in med lastnike razdelili ves bilančni dobiček v višini 2,6 milijona evrov.

 

Nasprotnih predlogov za višje izplačilo dividende sta bili še pred samo skupščino deležni dve veliki slovenski borzni družbi - novomeška Krka in Zavarovalnica Triglav. V Krki sta že uprava in nadzorni svet predvidela dvig bruto dividende z lanskih 1,5 na 1,61 evra, a sta delničarja Societe Generale - Splitska banka in zagrebška podružnica Hvpo-Alpe-Adria banke kot skupno 5,52-odstotni (trenutno že 6,17-odstotni) lastnici Krke za skupščino 4. julija predlagali izplačilo 2,50 evra bruto dividende na posamezno delnico ali skupno dobrih 82 milijonov evrov. Hkrati omenjena delničarja novomeškega farmacevta predlagata umik 6,74 odstotka lastnih delnic, s čimer bi po njunem lahko bilo zanimanje za delnico Krke še večje. V Zavarovalnici Triglav je vodstvo predlagalo dvig lanskoletne dividende 0,70 evra bruto na letošnjih 1,00 evra, a je društvo malih delničarjev MDS v svojem nasprotnem predlogu za skupščino, ki bo v torek, že zahtevalo izplačilo 1,44 evra bruto ali v skupni višini 32,74 milijona evrov. Podobnih nasprotnih predlogov se lahko nadejajo še vsaj v Telekomu Slovenije, kjer ob že izplačani vmesni dividendi 3,70 evra načrtujejo izplačilo dodatnih 1,46 evra, a z nasprotnimi predlogi se izplačuje predloge o še višjem izplačilu dodatne dividende, saj obstaja pričakovanje, da bo letošnja Telekomova dividenda že z izplačano vmesno vsaj sedem evrov, če ne celo višja.

Kljub vsem za delničarje pozitivnim (dividendnim) sporočilom, je osrednji indeks Ljubljanske borze (SBI TOP) v tem tednu obstal v območju 610 indeksnih točk, saj investitorje bistveno bolj zanima, kakšno bo prihodnje poslovanje slovenskih paradnih borznih podjetij, pa tudi kako se bodo nadaljevali napovedani privatizacijski projekti slovenske vlade. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.