Mali delničarji zaostrujejo boj z Matjažem Rakovcem

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: M. P. Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 11. 05. 2013 Stran: 8

Zavarovalnica Triglav

Uprava Zavarovalnice Triglav je za U. junij sklicala skupščino, na kateri utegne imeti predsednik njene uprave Matjaž Rakovec nemalo težav s skupino malih delničarjev, zbranih okoli društva MDS. Slednji si namreč prizadevajo za predčasno zamenjavo članov nadzornega sveta, ki bi ji po vsej verjetnosti sledile tudi menjave v upravi. Predčasna razrešitev nadzornikov bo v veliki meri odvisna od švedske družbe za upravljanje East Capital in Alte Skupine. Ti se namreč do zdaj nista želeli pridružiti zahtevi malih delničarjev, ki potrebujejo za razširitev dnevnega reda najmanj pet odstotkov delnic.

Omenjeni delničarji bodo imeli na skupščini več kot polovico glasov, saj je Agencija za trg vrednostnih papirjev državi pred kratkim vzela glasovalne pravice za njen celotni dvotretjinski delež Triglava. »Trenutno imamo zbranih okoli 4,5 odstotka delnic, v naslednjih dneh pa naj bi končali pogovore še z nekaterimi večjimi delničarji,« pojasnjuje predsednik društva MDS Rajko Stankovič. »Ker uprava in nadzorni svet Triglava še vedno nista dala zadovoljivih pojasnil glede nekaterih domnevnih nepravilnosti, preučujemo tudi možnosti za imenovanje posebnega revizorja. Ta bi moral med drugim preveriti zlasti nekatere sume nepravilnosti pri nabavi mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov, dogodke v srbski hčerinski zavarovalnici, kjer so kriminalisti pred dnevi vzeli prostost več bivšim vodilnim kadrom, ter cenovno ugodne letalske vozovnice Adrie Airways, ki naj bi jih bil skupaj s člani svoje družine deležen Rakovec,« pojasnjuje Stankovič.

 

MDS namerava na skupščini zahtevati izplačilo višjih dividend od predlaganih. Po predlogu uprave bi Zavarovalnica Triglav za izplačilo dividend letos namenila rekordnih 22,7 milijona evrov oziroma en evro bruto za delnico, kar je približno toliko kot med letoma 1994 in 2009 skupaj.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.