Sava o reprogramu

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 30. 04. 2013 Stran: 10

Dolgovi Po odprodaji premoženja ima skupina Sava še okoli 300 milijonov evrov posojil, Sava, d. d., pa 225 milijonov

Ljubljana - Vodstvo Save bo danes delničarjem najverjetneje pojasnilo, kako potekajo pogajanja z bankami upnicami o reprogramu približno dvesto milijonov evrov kratkoročnih posojil. Dogovor z bankami naj bi bil tako rekoč pripravljen, vprašanje pa je, ali bo sklenjen pod pogoji, kot si jih želi vodstvo Save.

Poslovna skupina Sava je lani ze tretje leto zapored poslovala z izgubo. Konec leta 2012 je dosegla 99,3 milijona evrov in je za skoraj 60 milijonov nižja kot predlani, ko je Sava poslovala z izgubo v višini 157,2 milijona evrov. Tudi lanska izguba je pretežno posledica slabitev finančnih naložb. Levji delež slabitev, 52,8 milijona evrov, odpade na naložbo Save v Gorenjski banki (Sava je 49-odstotna lastnica), za 24,7 milijona evrov pa je Sava oslabila svoj četrtinski delež v Abanki Vipa.

Vendar milijonska izguba ni največja težava Save, ki ima po prodaji dela svojega premoženja na ravni skupine za še približno 300 milijonov evrov dolgov. Za njeno nadaljnje poslovanje bo namreč ključen dogovor z bankami o reprogramu približno dvesto milijonov evrov kratkoročnih posojil. »Ključni pogoj za dolgoročno doseganje solventnosti in likvidnosti Save ter za omogočanje nadaljnjega izvajanja strategije prestrukturiranja nasploh, je dogovor z bankami za reprogram finančnih obveznosti, ki bo zagotovil tudi ustrezno ročnost sredstev,« je v letnem poročilu opozorila uprava Save, ki jo vodi Matej Narat.

 

Druga neznanka je, ali bo Savi uspelo s pogajanji doseči reprogram, daljši od enega leta. Večina, skoraj 90-odstotkov vseh Savinih posojil je namreč kratkoročnih, zato si v Savi prizadevajo za dolgoročen reprogram posojil.

Mali delničarji pozivajo banke

Mali delničarji pričakujejo, da bodo bankirji pri odločanju o reprogramu upoštevali tudi dejstvo, da se je Sava v preteklem letu precej razdolžila. Sava je lani prodala več svojih družb; poleg gumarskega dela skupine (tovarna Savatech) tudi delež v Juteksu in Ljubljanskih Mlekarnah, nepremičninsko družbo Sava IP pa je za 14,8 milijona kupila Zavarovalnica Triglav in se podala še v nepremičninske posle, je včeraj poudaril predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stankovič.

Na današnji skupščini bodo delničarji odločali tudi o znižanju kapitala s 83,7 milijona evrov na 25,4 milijona evrov ter o novem nadzorniku skupine. Namesto nekdanjega vršilca dolžnosti direktorja davčne uprave (Durs) Tomaža Peršeta, uprava predlaga Mira Medveščka. Današnja skupščina bo na Bledu in ne več v Kranju, kjer Sava po prodaji Savatecha nima več svojega sedeža.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.