Nemški ladjar je prepričan, da Mercati ni rešitve

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice Avtorji: J. K. Teme: Sklici skupščin delniških družb Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 26. 04. 2013 Stran: 4

Dohle za stečaj Mercate, ta pa se brani

Nemški ladjar Dohle včeraj na okrožnem sodišču v Ljubljani še ni uspel s predlogom za stečaj Mercate. So pa njegovi odvetniki Mercati, ki je v postopku prisilne poravnave, dali vedeti, naj ne računa, da se bo rešila z dividendami Splošne plovbe.


LJUBLJANA ► Največji upnik finančne družbe Mercata, nemški ladjar Dohle, ki je imel ob začetku prisilne poravnave novembra lani zavarovano terjatev v višini 7,3 milijona evrov, ne verjame v uspešnost Mercatinega finančnega prestrukturiranja. Zato bi namesto prisilne poravnave raje sprožil stečaj te družbe.

Mercata do včeraj ni predložila dogovora o reprogramu terjatev z ločitvenimi upniki, očitno pa je tudi, da ne bo mogla doseči 680.000 evrov letnih prihodkov, je domnevno nezmožnost finančnega prestrukturiranja Mercate včeraj sodnici utemeljeval eden od Dohlejevih odvetnikov Aleš Velkaverh.

 

Po načrtih Mercate naj bi omenjenih 680.000 evrov prihodkov dobila izključno iz udeležbe na dobičku Splošne plovbe, v kateri je Mercata 24-odstotna lastnica, Dohle pa obvladuje 76 odstotkov. A nadzorni svet Plovbe je za skupščino delničarjev družbe že pripravil sklep, da bo družba razdelila le za 56.000 evrov dividend, kar pomeni, da Mercata lahko pričakuje le približno 13.000 evrov, je pojasnil Velkaverh.

Predsednik uprave Mercate Marko Mencin napoved, da bo Splošna plovba med lastnika razdelila le 56.000 evrov dobička, čeprav skupščina SP sploh še ni sklicana, razume kot zlonamerno. Prepričan je, da želi Dohle namerno povzročiti stečaj Mercate, da bi se tako izognil poštenemu poplačilu Mercate ob njenem izstopu iz lastništva Splošne plovbe. S tem želi Dohle po prepričanju Mencina Mercati in njenim upnikom povzročiti veliko gospodarsko škodo.

Dohlejevi zagovorniki pa so včeraj opustili zahtevo po izvedencu finančne stroke, ki naj bi presodil Mercatine možnosti za uspešnost finančnega prestrukturiranja. "Ne želimo zavlačevati postopka," je to utemeljil Velkaverh. A se je zdaj za izvedenca zavzela Mercata. Sodnica bo o tem še odločila, zato je narok za obravnavo ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave nad družbo Mercata, ki ga je vložil Dohle, prestavila na sredino maja.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.