Strmi padec prihodkov

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: M. P. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 12. 04. 2013 Stran: 8

Aerodrom Ljubljana

Aerodrom Ljubljana pod vodstvom Zmaga Skobirja se je lani soočal s kar desetodstotnim padcem prihodkov, medtem ko se je število potnikov znižalo za visokih 12,5 odstotka. Lani je prek Aerodroma Ljubljana potovalo le 1,2 milijona potnikov oziroma najmanj po letu 2004. Na raven leta 2004 se je znižalo tudi število premikov letal, medtem ko se je pretovor znižal za 13 odstotkov, na najnižjo raven po letu 2009.

Padec poslovanja ni zgolj posledica težav nacionalnega letalskega prevoznika Adria Airways, ki je kljub manjšemu obsegu poslovanja lani prispeval kar okoli 40 odstotkov celotnih prihodkov Aerodroma Ljubljana. Iz letnega poročila je namreč razvidno, da sta število prepeljanih potnikov prek brniškega letališča znižala tudi Easyjet in češki ČSA, medtem ko preostalim prevoznikom padca ni uspelo nadoknaditi. Kljub padcu prihodkov so stroški dela lani ostali praktično nespremenjeni, stroški storitev so se zvišali za pet odstotkov, stroški materiala pa za skoraj 12 odstotkov. Tako ne preseneča, da se je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) lani znižal za četrtino, na 10,5 milijona evrov, medtem ko se je čisti dobiček znižal za odstotek in znašal 5,2 milijona evrov. Toda padec čistega dobička bi bil brez upoštevanja izrednih dogodkov še bistveno višji, saj so v letu 2011 v Aerodromu morali oblikovati za 2,4 milijona evrov oslabitev, lani pa le za nekaj tisoč evrov.

 

Uprava Aerodroma Ljubljana namerava delničarjem letos predlagati izplačilo 0,43 evra bruto dividende za delnico, kar je tretjino manj kot lani. Delničarji bodo o delitvi bilančnega dobička odločali predvidoma na skupščini 20. junija, ko bodo imenovali tudi nove člane nadzornega sveta. Ali bodo delničarji odločali tudi o načrtovanih večdesetmilijonskih investicijah v nov potniški terminal, za zdaj ni znano, so pa tem investicijam - kot smo razkrili v Dnevniku - vse prej kot naklonjeni mali delničarji.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.