Kraški banki in družba KB1909 se umikajo iz vipavske hranilnice

NatisniNatisni

Medij: Primorski dnevnik Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 04. 04. 2013 Stran: 3

SLOVENIJA - Skupaj z zavarovalnico Triglav iščejo kupce za delež v posojilnici

LJUBLJANA - Zavarovalnica Triglav, Zadružna kraška banka (ZKB), Zadružna banka Doberdob in Sovodnje ter finančna družba KB 1909 so včeraj v časniku Delo objavile razpis za prodajo 156.030 navadnih delnic Hranilnice in posojilnice Vipava, kar predstavlja 28,93 odstotka osnovnega kapitala te družbe. Zbiranje ponudb se izteče 30. aprila ob 12. uri. Ponudbe se lahko nanašajo le na odkup celotnega paketa delnic hranilnice, ki so v rokah slovenske zavarovalnice, italijanskih bank in italijanskega holdinga, piše v uradni razpisni ponudbi, čeprav gre za holding, ki je odraz Slovencev v Italiji. Ponudbe morajo biti brezpogojne in zavezujoče. Njihov rok veljavnosti mora biti do vključno 30. septembra.

Prodajalci na podlagi razpisa niso zavezani k sklenitvi pogodbe o prodaji in nakupu delnic z najboljšim ali katerim koli drugim ponudnikom. V primeru več prispelih ponudb se tako lahko odločijo za nadaljnja pogajanja s ponudniki ali izvedejo dražbo. Obstoječi delničarji imajo v procesu javne ponudbe predkupno pravico po končni ceni, oblikovani v procesu javne ponudbe. V primeru nakupa delnic s strani zunanjih pravnih ali fizičnih oseb je prenos glasovalnih pravic na novega delničarja predmet odobritve uprave in nadzornega sveta družbe. Od decembra lani je večinski - 57-odstotni - lastnik hranilnice konzorcij občin in malih lastnikov.

 

Bančne in finančne ustanove Slovencev v Italiji torej dokončno zapuščajo vipavsko hranilnico, ki jo je svoj čas hotela prevzeti ZKB, prevzem pa je spodletel zaradi odkritega nasprotovanje lokalnih dejavnikov v Vipavi in Ajdovščini, začenši s tamkajšnjima občinama. Kaj vsega smo takrat slišali in brali na račun slovenske kraške banke (da je italijanska, da se za njo skrivajo italijanski interesi itd.), ki se je že lanskega septembra odločila za umik iz Vipave, sedaj pa je to naredila uradno skupaj z zamejskimi partnerji.

Olje na ogenj, ki ga je bilo že itak preveč, je včeraj prilil župan občine Vipava Ivan Princes. Občina je v konzorciju z drugimi primorskimi občinami in posamezniki kupila večinski delež vipavske hranilnice (v upravne svetu sedi tudi Dario Peric iz sovodenjsko-doberdobske banke) in v tem razpisu ne bodo oddali ponudbe za nakup. »V tem trenutku ne, ker nimamo, kje vzeti. Vendar mislim, da je to vse skupaj le draženje,« je za Slovensko tiskovno agencijo polemično povedal Princes. Dodal je še, da bi morali ponudniki spustiti ceno delnic. »Za nakup bi morali zagotoviti dovolj finančnih sredstev in če nam bo to uspelo, se bomo s prodajalci pač pogovarjali kasneje,« je še dejal vipavski župan.

V Zavarovalnici Triglav so bili z odgovori na vprašanja STA skrivnostni. Povedali so le, da posameznih odnosov med partnerji ali posameznih poslovnih dogovorov ali poslov »ne moremo in ne smemo razkrivati, saj so stvar odnosa med vključenimi stranmi, posamezne informacije kot take pa poslovna skrivnost«.

Predsednik ZKB Sergio Stancich ne namerava nasedati novim polemikam. Zanj je ta klavrna zgodba končana. »V Vipavi se ni dalo ničesar narediti, zato bomo sedaj naš trud in naše energije raje vlagati v druge razvojne načrte,« dodaja Stancich. Opozarja, da je vodstvo ZKB pred kratkim na sestanku na Opčinah ob navzočnosti zastopnikov Ajdovščine in Vipave obvestilo male delničarje vipavske hranilnice o načrtovanem umiku iz slovenske posojilnice. Nobeno draženje torej, o katerem govori vipavski župan.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.