Kjer se prepira država, ima dobiček Južna

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Cirman Primož Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 04. 04. 2013 Stran: 8

Petrol

V spor med Kadom in »Janševim« Sodom glede imenovanja novih članov nadzornega sveta Petrola je včeraj posegel kar minister za finance Uroš Čufer. Bodo v nadzornem svetu kar tri imena, ki so tako ali drugače povezana z Južno?

Na današnji skupščini Petrola, na kateri bodo delničarji odločali o novem nadzornem svetu, niso izključene (ne)načelne koalicije med največjimi delničarji, ki bodo svoje karte bržčas skrivali do samega začetka. V igri bo namreč vseh šest nadzorniških položajev v največji domači energetski skupini, ki je lani ob 3,75 milijarde prihodkov ustvarila 54 milijonov evrov čistega dobička, lastniško pa obvladuje tudi pomemben delež v Geoplinu.

Še včeraj opoldne je kazalo, da bi lahko na skupščini prišlo do obračuna med državnimi lastniki: Sodom, uradno največjim, 19,75- odstotnim lastnikom Petrola, ki ga še vedno vodi Peter Ješovnik (SDS), ter koalicijo drugih državnih delničarjev na čelu s Kadom, ki sprva ni želel podpreti morebitnega imenovanja kadrov iz kroga zdaj že nekdanje Janševe vlade. Po neuradnih informacijah naj bi v pogovore med Kadom in Sodom tako pozno popoldne posegel kar minister za finance Uroš Čufer in prižgal zeleno luč končnemu seznamu predlaganih nadzornikov. To naj bi razburilo kroge znotraj Pozitivne Slovenije, pri čemer naj bi Čuferju »pokrila« hrbet predsednica vlade Alenka Bratušek. Oba paradržavna sklada naj bi se tako pred zaključkom redakcije vsaj načelno dogovorila, da bosta danes glasovala enotno.

Spor zakuhala vlada, Gruden zaznal priložnost

 

Največji zmagovalec spora med paradržavnimi lastniki je lastnik Perspektive Dari Južna. Med šestimi imeni, ki naj bi bila na skupnem seznamu Kada in Soda, je namreč mogoče najti kar tri, ki so tako ali drugače povezana z Južno: člana uprave Perspektive Mladena Kalite rno, ki je bil že na prvotnem seznamu predlaganih nadzornikov, člana uprave Soda Iga Grudna, ki je še do lani sedel v upravi Perspektive družbe za upravljanje (DZU), in nekdanjega člana uprave NLB Mirana Vičiča (iz »kvote« SDS, leta 2010 pa je bil predčasno razrešen s položaja), sicer dobrega prijatelja Darija Južne in njegovega sostanovalca iz študentskih časov. V nadzornem svetu naj bi ostal njegov dosedanji predsednik Tomaž Kuntarič, nova člana pa naj bi bila po tem predlogu še Jože Kaligaro, nekoč zaposlen v Gorenju, in direktor SGP Tehnika Klemen Ferjančič, nekdanji prvi nadzornik Kada, ki naj bi sodil v kvoto SD.

Južna včeraj ni želel dajati izjav. A nesporno dejstvo je, da mu je že tako visoko »ceno« - kot največji zasebni delničar obvladuje dobrih deset odstotkov delnic Petrola - še dvignil prav spor med Sodom in Kadom. Do tega bržčas ne bi prišlo, če bi vlada s Čuferjem na čelu že v torek - kot je bilo sprva predvideno - na dopisni seji zamenjala nadzorni svet Soda, ki bi verjetno še isti dan razrešil upravo paradržavnega sklada. Zakaj si je vlada kljub koalicijsko usklajenemu seznamu imen novih nadzornikov premislila, še vedno ni znano. Iz krogov blizu nekaterih koalicijskih strank je bilo že v torek slišati, da »utegne vlado napaka še drago stati«. Tako je povsem mogoče, da bo Sod v nadzornem svetu Petrola predstavljal nekdanji član njegove uprave (Gruden), če se seveda s Pozitivno Slovenijo, kot se neuradno ugiba, ne bo dogovoril o nadaljevanju dela v upravi Soda.

Bodo Sodu skušali preprečiti glasovanje?

Če bodo Sod, Kad, drugi državni lastniki in družbe v lasti Južne, na današnji skupščini podprli domnevno usklajeni predlog, bo ta zagotovo šel »skozi«. To bo močno zmanjšalo moč drugih večjih delničarjev (Istrabenz, NFD, Gorenjska banka, Hypo), ki bi si v primeru »vojne« med Kadom in Sodom v zameno za podporo enemu od njih morda lahko obetali celo nadzorniško mesto. Zaplete pa se lahko pri različnih interpretacijah zakona o slovenskem državnem holdingu (SDH). Po eni od njih bi Sod za glasovanje potreboval soglasje državnega zbora, ker gre pri njegovem deležu v Petrolu za naložbo, ki po knjigovodski vrednosti presega 20 milijonov evrov. Spet po drugi razlagi naj bi to določilo veljalo le za deleže, ki so v neposredni lasti Republike Slovenije in s katerimi je pred ukinitvijo upravljala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), Sod pa bi potreboval dovoljenje poslancev le, če bi imel v lasti vsaj 25 odstotkov delnic Petrola. A pri tem velja spomniti, da je AUKN na dosedanjih skupščinah Petrola glasovala tudi v imenu Soda.

Vložitev nasprotnih predlogov - za imenovanje nekdanjega direktorja Slovenskih železnic (SŽ) Gorana Brankoviča in donedavnega predsednika nadzornega sveta Cimosa Andra Ocvirka - so napovedali v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD). V Društvu malih delničarjev, ki ga vodi Rajko Stankovič, pa so nasprotovali imenovanju Marka Simonetija, ki je včeraj dokončno izpadel s seznama kandidatov. Ker so kot razlog navedli njegovo vlogo pri vodenju nadzornikov NLB, gre pričakovati, da pri glasovanju ne bodo podprli tudi Vičiča, kije od januarja letos v sodni preiskavi zaradi domnevno sporne odobritve posojila Simoni Dimic za obnovo njene hiše v Murglah.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.