Bojc išče bančno podporo za naskok na Mlinotest

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Matjaž Polanič Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni dnevnik/ Gospodarstvo Datum: 19. 01. 2013 

V naslednjih tednih bo predvidoma znano, ali bo predsedniku uprave Žita Janezu Bojcu uspelo uresničiti načrtovani prevzem ajdovske pekarske skupine Mlinotest.

Predsednik uprave Žita Janez Bojc je v zadnjih tednih začel pripravljati teren za prevzem ajdovske pekarske skupine Mlinotest, ki jo lastniško še vedno obvladuje Vipa Holding v likvidaciji. Po neuradnih informacijah naj bi namreč Bojc pri nekaterih bankah že začel preverjati, pod kakšnimi pogoji so te pripravljene sodelovati pri prevzemu Mlinotesta, prav tako pa naj bi se že začel dogovarjati tudi z Gorenjsko banko in Abanko Vipo, največjima upnicama Vipe Holdinga.

»Žito je imelo in še vedno ima interes za povečanje lastništva v Mlinotestu, saj med družbama po mojem mnenju še vedno obstajajo številne sinergije. Ali nam bo te želje uspelo uresničiti, pa ni odvisno le od nas,« nam je povedal Bojc, ki pa pogovorov z bankami ni želel komentirati.

Bojcu je sicer že konec lanskega leta uspelo nekoliko izboljšati kreditni potencial Žita, ki je z 10 hektarjev velikim zemljiščem v ljubljanskem BTC najprej dokapitaliziral Šumi nepremičnine, nato pa je slednji od Žita odkupil 17-odstotni paket delnic Mlinotesta in četrtinski delež murskosoboške družbe Mlinopek. Ker bi bilo lažje najti strateškega partnerja za Žito, če bi ta pred tem konsolidiral pekarsko dejavnost v Sloveniji, naj bi bili načrtom Bojca naklonjeni tudi večji lastniki Žita.

Doslej je prodaji Mlinotesta Žitu najbolj goreče nasprotoval zlasti predsednik nadzornega sveta Vipe Holdinga in uprave družbe Vipa (večinska lastnica Vipe Holdinga) Borut Kuharič. Toda zaradi finančnih težav, v katerih se je znašla Vipa Holding, naj bi Kuharič sedaj podpiral prodajo Mlinotesta, saj brez tega holdinga ne bo mogoče rešiti pred stečajem.

Pri morebitnem prevzemu Mlinotesta bo sicer ključna zlasti Gorenjska banka. Ta ima namreč vpisano zastavno pravico na 48-odstotnem deležu Mlinotesta, poleg tega pa ji je uspelo vpisati tudi zaznambo na terjatev Vipe Holdinga do podjetja Go!. Na to družbo, ki je v lasti profesionalnega igralca golfa Iva Stomilovića, je Vipa Holding sredi lanskega leta prenesla skoraj 30 odstotkov delnic Mlinotesta. Do danes Vipa Holding ni dobila še niti evra od osemmilijonske kupnine, kar niti ne preseneča, saj družba Go! premore vsega nekaj tisoč evrov premoženja. »Obe stranki za zdaj spoštujeta in upoštevata pogodbo,« je bil kratek likvidacijski upravitelj Vipe Holdinga Milan Gomboč. 

Spomnimo, da je ajdovsko pekarsko skupino Vipa Holding prevzela v začetku leta 2007. Čeprav sta se tedaj za prevzem Mlinotesta javno borila Žito in Pekarna Blatnik, sta nato Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba pod takratnim vodstvom Tomaža Toplaka in Marka Pogačnika 22-odstotni delež Mlinotesta prodali Vipi Holding.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.