Strategija odvisna od dogovora z bankirji

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Matjaž Polanič Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 15. 12. 2012

Nadaljnje razdolževanje Save bo v veliki meri odvisno od dogovora o znižanju obrestne mere in reprogramu preostalih bančnih posojil, ki se bodo zaradi prodaje gumarske dejavnosti, nepremičnin, Term Maribor in energetike znižala na okoli 170 milijonov evrov.

Zaradi prodaje gumarstva in večjega dela nepremičninske dejavnosti ter napovedanih dodatnih slabitev naložbe v delnice Abanke Vipe so nadzorniki upravi Save pod vodstvom Mateja Narata naložili, naj v čim krajšem času pripravi nov načrt za prihodnje leto. Podrobnosti v Savi za zdaj še ne razkrivajo, bo pa uresničevanje strategije in nadaljnje razdolževanje holdinga v veliki meri odvisno od dogovora z bankami o znižanju obrestnih mer in reprogramu 170 milijonov evrov posojil.

Samo letos je Sava plačala za 20 milijonov evrov obresti, v začetku prihodnjega leta, ko bo dobila kupnino za gumarstvo, pa bo bankam vrnila še okoli 70 milijonov evrov glavnic posojil. Kupnino naj bi Sava po predvidevanjih naših virov dobila najkasneje do konca februarja, ko bi se morali zaključiti tudi pogovori z bankami upnicami. Že v kratkem bo Sava prodala tudi Energetiko Črnomelj in bosansko-hercegovsko družbo Ensa ter tako v celoti izstopila iz energetske dejavnosti. Večjih prihodkov Sava v prihodnjem letu predvidoma ne bo imela, saj je prodajo preostalih nepremičnin pričakovati šele v letu 2014. Gorenjska banka, Abanka Vipa in Sava Turizem pa prihodnje leto predvidoma ne bodo sposobne izplačati dividend. V prihodnjem letu se bodo znižali tudi prihodki od najemnin, saj je Sava svoji turistični družbi pred kratkim prodala nekatere blejske hotele, ki jih je Sava Turizem pred tem imela v najemu.

Poleg dogovora o reprogramu posojil bo v prihodnjem letu ključnega pomena tudi kapitalska krepitev Abanke, brez katere ne bo moglo priti do načrtovane združitve Abanke in Gorenjske banke. Prav tako naj bi se v prihodnjem letu izboljšalo tudi poslovanje Save Turizem, ki naj bi bila v letu 2014 že sposobna izplačevati dividende. K temu naj bi pripomogla tudi krepitev poslovnega sodelovanja med Savo Turizmom in Hoteli Bernardin, ki jih lastniško obvladujeta NFD Holding in Sava. Ali bo do poslovnega povezovanja med obema turističnima družbama prišlo, za zdaj ni mogoče napovedati, bi pa to opazneje znižalo zlasti nekatere režijske stroške in stroške marketinga obeh družb.


Franci Strajnar zapustil upravo

V upravi Save od začetka prihodnjega leta ne bo več Francija Strajnarja, ki je na četrtkovi seji odstopil iz uprave holdinga. Zakaj se je odločil za ta korak, v Savi niso pojasnili. Povedali so le, da so ga nadzorniki z mesta člana uprave odpoklicali sporazumno. Po neuradnih informacijah so zmanjšanje števila članov uprave predlagali nadzorniki, saj je v matičnem holdingu Sava trenutno le še okoli 30 zaposlenih, v kratkem pa naj bi se njihovo število še nekoliko znižalo. Naši viri tako ne izključujejo možnosti, da bo v kratkem prišlo do ponovnega zmanjšanja števila članov uprave, v kateri sta poleg predsednika uprave Mateja Narata še Miha Resman in Andrej Andoljšek.


 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.