Kriminalisti zaradi Lepenke na obisk k enemu najbogatejših Slovencev

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Modic Tomaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 13. 12. 2012 Stran: 8

Preiskava poslov Martina Odlazka

Kriminalisti so včeraj obiskali podjetja Martina Odlazka, pri čemer naj bi zbirali informacije o Lepenki in vprašljivem prenosu premoženja na Papir Servis leta 2010.

Se preden bi lastnik Papirja Servisa Martin Odlazek na ponedeljkovi skupščini Lepenke »legaliziral« vprašljive manevre iz leta 2010, ko je iz družbe potihoma in za majhen denar »odpeljal« zemljišča in vso proizvodnjo, so enega najpremožnejših Slovencev obiskali kriminalisti.

Ali so se včeraj navsezgodaj zjutraj mudili tudi na Odlazkovem posestvu v naselju Mikote blizu Krškega, kjer naj bi ta dlje časa prebival, ali pa so organi pregona obiskali graščino Selo v okolici Šentvida pri Stični, kjer ima Odlazek še danes prijavljeno stalno prebivališče, včeraj ni bilo mogoče preveriti. Odvetnica Karla Nahtigal, ki zastopa Odlazkovo skupino Krater, namreč ni želela dati nobene izjave. Skop s pojasnili je bil tudi generalni direktor Papirja Servisa Janez Mlakar. Potrdil je le, da je pri njih potekala preiskava in da se tiče dogajanja v Lepenki.

Ljubljanski, kranjski in novomeški policisti naj bi vzeli pod drobnogled tri fizične osebe, ki so aktivno sodelovale pri prenosih premoženja z Lepenke na Papir Servis. V prvi vrsti naj bi šlo za Martina Odlazka in Andreja Repinca, ki sta bila v tistem obdobju direktorja Lepenke in sta se podpisovala na ključne pogodbe, ter Jožeta Čada, prokurista Papirja Servisa. Tarča preiskave naj bi bile tudi štiri pravne osebe, in sicer že omenjena Papir Servis in Lepenka ter drugi dve Odlazkovi podjetji, Set in Krater. Ti sta najeli večmilijonska posojila in pri tem zastavili nepremičnine, ko so bile še v lasti Lepenke. S hipotekami obremenjene nepremičnine je Papir Servis nato odkupil po znatno nižji ceni.

Kot so včeraj povedali na Policijski upravi Ljubljana, predkazenski postopek poteka zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, po dostopnih podatkih pa prostosti niso odvzeli nobeni osebi. Ob tem opozorimo, da naj bi se v kriminalistični preiskavi znašlo istih sedem fizičnih in pravnih oseb, proti katerim je mali delničar Lepenke Jože Prosen vložil kazensko ovadbo. V Dnevniku smo že pred časom razkrili, da mali delničarji že več kot leto dni zaman čakajo na posebno revizijo, ki bi preučila zakonitost razprodaje nepremičnin, strojev, zalog in blagovnih znamk, saj ne Lepenka ne Papir Servis nista založila stroškov zanjo.

Zaradi nenehnega pritiska z revizijo in vse bolj dejavne policije so v Papirju Servisu konec prejšnjega tedna sklicali skupščino, na kateri bi potrdili ponovni odkup manjšinskega deleža v »praznem« podjetju Algas in načrt za oddajo Lepenkinega obrata v Tržiču. Opremo in znamke naj bi medtem v Papirju Servisu že prenesli nazaj na Lepenko. Odprto je sicer še vprašanje poračuna zaradi prenosa dejavnosti in ali bo dobila nazaj tudi nepremičnine, razbremenjene dolgov.

Ali so kriminalisti v dosedanji preiskavi Odlazkovega imperija morebiti odkrili še kakšne druge potencialno sporne transakcije med povezanimi osebami, nismo izvedeli. Dejstvo pa je, da je Martin Odlazek v zadnjih nekaj letih prišel do lastništva vrste nepremičnin po Sloveniji in tujini. Med drugim je kupil že omenjeno posestvo v naselju Mikote in razkošno vilo na hrvaškem otoku Čiovo pri Trogirju. Zanjo naj bi Ivici Šurjaku, legendarnemu nogometašu, odštel kar 2,5 milijona evrov. Ob tem poudarimo, da Odlazek iz naslova lastniškega obvladovanja skupine Krater po dostopnih podatkih ni prejel niti evra dividend.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.