Prodajni konzorcij znova zaživel

NatisniNatisni

Prodajni konzorcij znova zaživelMedij: Dnevnik Avtorji: Matjaž Polanič Teme: Gospodarstvo Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 08. 11. 2012

Banka Koper se je po treh tednih premislila in pridružila konzorciju za prodajo večinskega paketa delnic Mercatorja.

Konzorciju za prodajo večinskega paketa delnic Mercatorja se je po naših zanesljivih informacijah znova pridružila tudi Banka Koper, kjer so še sredi minulega meseca zatrjevali, da se tokratni organizirani prodaji ne bodo pridružili.

Zakaj so se v Banki Koper v zadnjih treh tednih premislili, nam včeraj v banki ni uspelo preveriti. Po neuradnih informacijah naj bi bil preobrat povezan zlasti z neuspešnim poskusom prodaje njihovega 2,1-odstotnega paketa delnic. V zadnjih tednih naj bi se namreč Banka Koper z za zdaj še neznanim investitorjem intenzivno dogovarjala o prodaji delnic Mercatorja, vendar se jim na koncu ni uspelo uskladiti glede cene. Za svoj paket delnic naj bi namreč Banka Koper zahtevala več kot 12 milijonov evrov oziroma okoli 160 evrov za delnico, kar je skoraj 40 odstotkov več, kot je ta vredna na borzi.

Sprememba mnenja je brez dvoma voda na mlin preostalim članom prodajnega konzorcija, to je Skupini Pivovarna Laško, NLB, Prvemu faktorju, Banki Celje, Gorenjski banki, Hypo banki in NFD Holdingu, ki so imeli brez koprske banke le malenkost več kot 50 odstotkov delnic. Že če bi se kateri od manjših lastnikov odločil za izstop iz konzorcija, bi tako ta razpadel oziroma potencialnim investitorjem ne bi mogel več zagotoviti večinskega paketa delnic.

V tokratnem konzorciju brez dvoma ne bo Abanke Vipe. Ta je namreč prodala že vse delnice Mercatorja, ki jih je že pred leti zaplenila propadlemu Infondu Holdingu. Za ves svoj 2,75-odstotni paket delnic je Abanka iztržila 12 milijonov evrov oziroma 115 evrov za delnico, medtem ko je zanj prvotno pričakovala dobre tri milijone evrov več. Vse Abankine delnice Mercatorja je v več borznih poslih kupila zagrebška Hypo banka, ki ima tako v lasti že 4,1 odstotka vseh Mercatorjevih delnic. Toda Hypo banka delnic po naših informacijah ni kupila za lasten račun, temveč jih zgolj hrani za hrvaške pokojninske sklade, ki imajo v lasti že okoli 15 odstotkov delnic Mercatorja, vrednih 65 milijonov evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.